8.8 C
Medemblik
22 september 2020 09:02
Medemblik Actueel.

Foto: Roos Bähr

Medemblik Regatta: Nederlandse RS:X-toppers presteren goed

MEDEMBLIK – Op woensdag 22 mei gingen de RS:X-windsurfers voor de tweede keer het IJsselmeer op. Grote internationale topzeilers, 35 mannelijke én 26 vrouwelijke deelnemers, stapten op hun plank om het beste van zichzelf te laten zien. Ook binnen de jeugdklasse (RS:X U19) gingen 24 surfers de strijd met elkaar aan. We mogen trots zijn op onze Nederlandse toppers!

Vanaf zeilschip De Titaan was er een perfect uitzicht op het wedstrijdveld. De races gingen later van start, dan dat gepland was. De rood-wit gestreepte vlag die te zien was op het startschip, maakte duidelijk dat de wedstrijden waren uitgesteld. Uiteindelijk werden de gekleurde vlaggen gehesen, die te kennen gaven na hoeveel minuten de wedstrijd zou beginnen. De deelnemers moesten ervoor zorgen dat zij zich achter een denkbeeldige startlijn bevonden, voor het startschot klonk. Eerst gingen de mannen van start en later volgden de vrouwen.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Olympische zeilers

Bij de heren waren de ogen vooral gericht op Dorian van Rijsselberghe (NED8) en Kiran Badloe (NED9). Deze twee surfers strijden samen om één nationaal ticket dat toegang biedt tot de Olympische Spelen in Tokio 2020. Degene die uiteindelijk de meeste punten binnensleept, verdeeld over meerdere zeilevenementen, mag ons land in Japan vertegenwoordigen.

RS:X-surfster Lilian de Geus (NED3) maakte ook haar opwachting op het water voor Medemblik. De Geus is al zeker van haar startbewijs voor Tokio 2020 sinds september vorig jaar.

Nederlandse succes

Gistermiddag hebben Badloe en De Geus beiden een eerste plaats in het huidige klassement verdedigd en bemachtigd. Bij de RS:X Men staat Sil Hoekstra (NED25) op plek twee. Van Rijsselberghe staat vooralsnog als de nummer vier. De surfers hebben nog drie wedstrijddagen voor de boeg. Op zaterdag 25 mei wordt de zogeheten ‘medalrace’ gevaren.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

‘Meerdere wedstrijden per dag’

Ook burgemeester Frank Streng was aan boord van zeilschip De Titaan om de races te aanschouwen. ‘De Medemblik Regatta en de 24 Uurs Zeilrace zijn de twee grootste zeilevenementen die onze gemeente kent. Deze trekken ook altijd heel veel publiek. Vanwege het ruime water kunnen we meerdere wedstrijden op een dag organiseren.’

Dat gegeven is volkomen waar, want naast de verschillende RS:X-klassen gingen ook de zeilers van de Hansa Liberty/303- en de 49er(FX)-klasse het water op.

‘Surf’ naar http://medemblikregatta.org om het programma en alle uitslagen te bekijken.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?