Commissaris van de Koning van Dijk op bezoek in Medemblik: ‘Je kunt niet samenwerken met lucht’

MEDEMBLIK – Op woensdagmiddag 22 mei stapte Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning (CvdK), en de zeven burgemeesters van West-Friesland aan boord van zeilschip De Titaan. Tijdens de tocht ging Van Dijk in gesprek met lokale ondernemers en maatschappelijke instellingen over regionale opgaven uit het nieuwe Pact van West-Friesland. De vaart was onderdeel van het werkbezoek van de CvdK. Medemblik Actueel praatte met Van Dijk.

‘Top, heel positief’, dat is het eerste wat de Cvdk antwoordt als er wordt gevraagd naar hoe hij zijn werkbezoek tot dan toe ervaart. ‘Het is heel leuk voor bestuurders en ondernemers om te vertellen over hun eigen gebied. De kansen die er liggen en natuurlijk de uitdagingen die er zijn. Ik denk dat we met het Pact van Westfriesland een heel mooie leidraad voor de komende jaren hebben om samen met de overheid en het bedrijfsleven op allerlei fronten, als economie, wonen, leefbaarheid en recreatie te versterken. Daarnaast moet er ook worden gezocht naar de steun en samenwerking met de provincie. Ook voor ons is West-Friesland een belangrijke deelregio.’

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Pact van Westfriesland

Zeven West-Friese gemeenten hebben een ambitie vastgesteld. ‘Het nieuwe Pact van Westfriesland is niet méér, maar minder en beter. Echt focus durven te hebben op bepaalde gebieden. Samenwerking met het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen staan centraal. Voor een bedrijf is een gebied niet alleen de gemeente, maar de regio. Dat geldt ook soms voor maatschappelijk organisaties. De samenwerking an sich is niet bijzonder, maar ik hoop dat het uniek wordt door het tempo waarin het Pact wordt gerealiseerd.’

‘Ik heb het gevoel dat mensen in West-Friesland elkaar heel goed begrijpen en dat is denk ik een voordeel. Met het nieuwe Pact wordt de lat weer een stukje hoger gelegd, dus dat is niet zonder uitdaging. Gemeenteraden moeten ook beseffen dat ze samen aan iets moeten bouwen, je kunt niet samenwerken met lucht. Eronder moet je iets hebben dat goed gestut is. Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Als je meedoet, moet je ook vol meedoen.’

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Ik ben trots

Sinds begin 2019 is de Arthur van Dijk de CvdK en nadien is hij al meerdere keren in de regio geweest. ‘Ik was bijvoorbeeld bij de start van de voorstelling Jaar van de Gouden Eeuw in het theater. Dat was erg leerzaam, daar zie je hoe belangrijk dit gebied destijds was. Ik heb begrepen dat Medemblik van grote betekenis was voor de oorlogsvloot van Nederland.’

Niet alleen vroeger, maar nog steeds speelt de regio een belangrijke rol. ‘Vorige week was de Ondernemersverkiezing Noord-Holland 2018/2019. Drie van de zes bedrijven kwamen uit West-Friesland. Dat waren Karsten Tenten, technisch bedrijf Van der Laan en Ventis Scheepstimmerwerk. De laatstgenoemde maakt wereldwijd de beste masten. Topzeilers van over de wereld laten hier hun masten bouwen in West-Friesland. Ik ben trots dat Noord-Holland dit soort bedrijven voortbrengt.’ 

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Dat moet je koesteren

Ook zit de CvdK in de Raad van Advies bij SAIL Amsterdam 2020. ‘Vroeger heb ik gezeild. Het voordeel van water is dat het enorm rustgevend is. SAIL Amsterdam laat zien waar we als land enorm groot in kunnen zijn. Het is één van de grootste evenementen van ons land. Met heel veel plezier zit ik in de Raad van Advies. Ik vind dat het ook een verbindend element kent met de Gouden Eeuw, de schepen, het water. De jaren waarin er geen SAIL plaatsvindt, kun je bijvoorbeeld in Enkhuizen of Medemblik proeven hoe het ooit is geweest.’

Tot slot: ‘West-Friesland is alleen vanaf het water al mooi en dat moet je koesteren. Als je daar de achterkant van je gemeente van zou maken, is dat doodzonde.’

[signoff]

Reageren via facebook