Medemblik wacht zware tijden door stijgende kosten en lasten

MEDEMBLIK – Dit bleek maandagavond tijdens de themaraad waar de commissie- en raadsleden de kans kregen om mee te denken over de kadernotitie 2020 waarin de kaders gaan worden gesteld voor de aankomende jaren. En dat het geen hosana gaat worden bleek wel uit de woorden van de wethouder.

Minder bijdragen vanuit de Rijksoverheid die de knip stevig op slot houdt ondanks de 11 miljard die ze dit jaar overhouden, oplopende kosten bij de jeugdzorg en Wmo, het reservepotje voor Wmo nadert de bodem..

Dat het Wmo vraagstuk toch wel het stiefkindje is van elke gemeente blijkt wel uit de woorden van wethouder Dirk Kuipers die vertelde dat Medemblik er nog niet zo slecht voorstaat kijkend naar buurgemeenten waar de financiële nood een stuk hoger is. Maar dat ook Medemblik een moeilijke periode tegemoet gaat is wel duidelijk. De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft al laten doorschemeren dat meer en meer gemeenten de Wmo willen teruggeven aan het Rijk. Toen het Rijk het Wmo naar de gemeenten bracht werd er ook direct scherp bezuinigd op de Wmo waardoor de gemeenten nu met de gebakken peren zitten.

Tekst loopt door onder de foto

De politieke partijen konden door middel van fisches hun voorkeur waar geld naar toe moet gaan kenbaar maken.

Maar ook stijgende bouwkosten zorgen voor een groot dilemma bij de commissie- en raadsleden. Zo krijgt Abbekerk een nieuw dorpshuis, Wervershoof een nieuw zwembad en Wognum een 2e sporthal. Maar door de verder oplopende bouwkosten is het maar de vraag of deze projecten tegen de budgetten die zijn gereserveerd gerealiseerd kunnen worden.

Geluiden van, ‘dan maar geen zwembad met 6 banen maar eentje met 4, tot dan maar niet duurzaam bouwen, werden gehoord. Maar ook uitstel van bouw tot de bouwkosten weer dalen. De rente is nu zeer laag maar de bouwkosten hoog, tijdens een recessie is de rente wel hoger maar zijn de bouwkosten weer laag. Dilemma’s dus.

Aankomende donderdag is de aftrap tijdens de commissievergaderingen.

Tekst gaat door onder de foto

Ed Meester(CDA) liet weten dat hij wel voorstander is van een 2% verhoging van het OZB mits dit goed kan worden vertaald naar de inwoners van Medemblik, ,,Als wij goed en duidelijk uitleggen dat die 2% verhogen gaat worden gebuikt voor het realiseren van het nieuwe dorpshuis in Abbekerk, het zwembad in Wervershoof en de 2e sporthal in Wognum, dan ben ik wel voor deze verhoging,’ aldus Ed Meester.

Dat de commissieleden en de gemeenteraad nog een zware kluif te verwerken krijgen is wel duidelijk. Nog voor het zomervakantie gaan de commissieleden en de raadsleden deze kluif oppakken en proberen zo goed mogelijk te verwerken.

[signoff]