7.9 C
Medemblik
20 januari 2021 13:56
Medemblik Actueel.

Natuurorganisaties zetten de vos en gans op dodenlijst

MEDEMBLIK – De verzamelde natuurorganisaties in Noord-Holland willen vossen en ganzen beter kunnen bestrijden om de weidevogels te behouden. In een brief aan de formateurs van het nieuwe  college van Gedeputeerde Staten dringen ze aan op ’een helderder natuur en faunabeleid’. Het CDA deelt deze wens. Onderzoek wijst uit dat de vos een grote rol speelt in de teruggang van de weidevogels. Vossen vreten eieren op en ook de pullen die nog niet kunnen vliegen.

Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, PWN, IVN en Natuur- en Milieufederatie NoordHolland willen tevens dat het bestaande ganzenakkoord (over terugdringen van de groeiende ganzenpopulatie) daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Daarbij is extra inzet als bejagen en eieren prikken nodig.

Lees ook: Vos slaat toe bij kippenhoudster Andijk

Kadavers laten liggen

De natuurorganisaties willen verder kadavers van ree en damhert niet meer verplicht opruimen, maar juist laten liggen in natuurgebieden omdat dit bij zou dragen aan de biodiversiteit. Zij stellen voor het damhertbeheer in onder meer de waterleidingduinen een speciale wildbeheereenheid op te richten door duinbeheerders, onder auspiciën van Faunabeheereenheid Noord-Holland.

De fractie van de CDA in de Provinciale Staten vraagt zich ernstig af of het laten liggen van kadavers van bv, reeën en damherten wel zo verstandig is, het CDA is bang dat dit gaat leiden tot stank, grotere kans op ziektes, onhygiënische situaties en overlast.

Het CDA is het wel eens met de gezamelijke natuurorganisaties dat er een heldere en faunabeleid moet komen in Noord-Holland en is het ook eens dat de nog steeds groeiende ganzenpopulatie een halt moet worden toegeroepen.

Het CDA wil dan ook dat de Gedeputeerde Staten op korte termijn gaat zorgen dat vossen en ganzen beter bestreden gaat worden. Dit om de broedsels van de weidevogels beter te kunnen beschermen.

[signoff]

Reageren via facebook