REGIO – In Noord-Holland wordt ruim 30 hectare aan nieuw bos aangelegd op verschillende locaties in Haarlemmermeer, Zaanstad, Koggenland en Castricum. Het bos wordt aangeplant ter compensatie van bos dat eerder is gekapt in natuurgebieden (Natura 2000). Dit kappen gebeurt als maatregel om bedreigde natuurwaarden in deze gebieden te herstellen, bijvoorbeeld door de verstuiving in de duinen weer op gang te brengen.
De nieuwe bossen die als compensatie worden aangeplant liggen buiten bestaande natuurgebieden, bijvoorbeeld op gemeentegrond. De provincie heeft de gemeenten Haarlemmermeer, Zaanstad, Koggenland en Castricum subsidie toegekend (in totaal € 1,7 miljoen) voor een deel van de aanlegkosten.
Gedeputeerde Rosan Kocken (Natuur): “Het planten van bos is goed voor het klimaat én het zorgt voor meer biodiversiteit. In veel van onze natuurgebieden kunnen we geen extra bomen planten, omdat dit juist open landschappen moeten blijven. Deze bossen leggen we dichtbij dorpen en steden aan. Daar zijn ze heel gewenst. De bossen bieden de inwoners extra recreatiemogelijkheden in hun directe woonomgeving. Dat vind ik een mooi resultaat van onze samenwerking met deze gemeenten”.
Haarlemmermeer
In de gemeente Haarlemmermeer gaat het om nieuw bos op 3 locaties: een dorpsbos bij Abbenes, een groenzone in Zwanenburg West en uitbreiding van de Groene Carré Zuid bij Hoofddorp.
Het dorpsbos in Abbenes (bijna 7 hectare) wordt via wandel- en fietspaden goed toegankelijk voor de bewoners van Abbenes en de omliggende dorpen. Het project Zwanenbrug West (ongeveer 2,5 hectare) omvat een groenstrook die de bebouwde kom van Zwanenburg West verbindt met weilanden en akkers. Er komen bosgebieden, recreatiepaden en bruggetjes. In de Groene Carré Zuid – onderdeel van Spaarnwoude Park – worden meer bomen en groen geplant (ongeveer 7,5 hectare). Het gebied vormt een belangrijke ecologische verbinding tussen verschillende recreatiegebieden in de Haarlemmermeer.
Hembrugterrein
In Zaandam komt extra bos op het Hembrugterrein. Het bestaande Hembrugbos is al zo’n 100 jaar oud en werd oorspronkelijk geplant om Zaandam af te schermen voor het ontploffingsgevaar van de ammunitiefabrieken uit de 1e wereldoorlog. Met financiële hulp van de provincie kan de gemeente Zaanstad het bos nu uitbreiden (circa 1 hectare) en daarmee de natuurwaarden versterken. Het nieuw in te richten terrein wordt een bosverbinding tussen het zogenaamde Plofbos en het Naoorlogse Bos.
Ursem en Castricum
In Ursem komt een dorpsbos met waterberging (ca. 12 hectare daarvan is compensatiebos). De gemeenteraad van Koggenland heeft onlangs ingestemd met dit initiatief van het Doeteam Groener Ursem. Op woensdag 17 juli organiseert de gemeente een informatieavond over het toekomstige dorpsbos in Ursem.
In Castricum is een moerasbosje aangelegd langs de Provincialeweg N203. Het drassige bos is onderdeel van een nieuw natuurgebied met een waterpartij, gelegen aan de oostrand van het dorp. Er wordt ook een wandelpad aangelegd.
Boscompensatie
In het Provinciaal Programma Landelijke Gebied (PPLG) staan de opgaven en doelen die Noord-Holland de komende jaren wil bereiken om het landelijk gebied mooi, beleefbaar en gezond te houden en een toekomstperspectief te bieden voor de boeren. Een van de onderdelen van het PPLG is om bos dat tussen 2017 en nu in Natura 2000-gebieden is gekapt, te compenseren. Dit kappen gebeurt als maatregel om bedreigde natuurwaarden in deze gebieden te herstellen. De bossen die als compensatie worden aangeplant liggen buiten bestaande natuurgebieden (NNN). De verwachting is dat de provincie de ‘subsidieregeling boscompensatie’ in de loop van 2024 opnieuw voor gemeenten openstelt.