MEDEMBLIK – Doe je morgen mee met de actie #natuurinjetuin? Met een aantal simpele tips kun je zaterdag 7 november zelf lekker aan de slag in je eigen tuin voor biodiversiteit. Annika Langeveld van Landschap Noord-Holland: “Haal inspiratie uit www.natuurwerkdag.nl voor het maken van een takkenril met snoeiafval en herfstbladeren. Of creëer van schuilplekjes in je tuin voor salamanders en egels. Leuke tips en filmpjes helpen je op weg naar een natuurvriendelijke tuin.”
Uit onderzoek blijkt dat tuinen een belangrijk bijdrage leveren aan biodiversiteit. Ongeveer 36% van de gemiddelde tuin in Nederland bestaat uit planten volgens het rapport van Climate Adaption Services (CAS). Nederlandse tuinen kunnen groener, is dan ook de conclusie. Want groene tuinen zorgen voor verkoeling, afwatering, biodiversiteit en opvang van CO2 en fijnstof (bron: CAS).
Samen voor soortenrijkdom
De soortenrijkdom in Nederland is helaas sterk aan het afnemen. Dit verlies aan biodiversiteit, de afgelopen decennia ruim 70%, is een grote zorg. Biodiversiteit zorgt voor zuurstof, schoon water en levert een gezonde bodem voor voedselproductie. Zonder bijen en regenwormen geen brood, bier of broccoli. En zonder gezonde natuur geen zuivering van water en lucht.
Landschap Noord-Holland coördineert jaarlijks de Landelijke Natuurwerkdag in onze provincie en roept daarom iedereen op om zaterdag 7 november mee te doen aan #natuurinjetuin. Kijk op www.natuurwerkdag.nl Maak een een bijenhotel of vogelvoerketting en deel je leukste foto’s!
Annika: “Normaal werken duizenden vrijwilligers op de jaarlijkse Natuurwerkdag in natuurgebieden door héél het land. Vanwege de actuele coronamaatregelen vervalt deze dag. Nu mensen niet mee kunnen helpen op de natuurwerkdag aan de natuur in natuurgebieden bij hun in de buurt, is dit een mooie gelegenheid om de natuur in eigen tuin te helpen en de biodiversiteit in je buurt te verhogen. Want de natuur kan niet nòg een jaar wachten op onze hulp. Dus doe mee!”