16.6 C
Medemblik
4 juli 2020 02:47
Medemblik Actueel.

Rioolrenovatie Oostwoud zonder de weg open te halen

OOSTWOUD – Op de dorpsstraat van Oostwoud staat een blauw busje naast een geopende rioolput. In de put wordt een lange kabel afgerold. Er wordt naar iets gehengeld, zou een argeloze voorbijganger kunnen denken. Hier zijn mannen druk bezig met de laatste controle van het net gerenoveerde riool. Die renovatie wordt echter niet op de manier uitgevoerd die jarenlang gebruikelijk was.

Camera’s als ogen

De gemeente Medemblik is verantwoordelijk voor het rioolbeheer. In die taak zit de periodieke inspectie van het hoofdriool: de dikke betonnen buis die zich in menig Westfries lintdorp onder de dorpsstraat bevindt. De inspectie wordt gedaan door een robot, met camera’s als ogen en gelukkig zonder neus. Het beton is door aantasting van bijtende gassen, bodemverzakking en boomwortels aan het einde van zijn levensduur gekomen. Het opgraven en vervangen van de buisdelen betekent voor omwonenden vaak een wekenlange hinder.

Re-linen

In Oostwoud is gekozen voor een bijzondere techniek om de rioolbuizen aan de Dorpsstraat, de Broerdijk en de Tripkouw te renoveren. Met het zogeheten re-linen wordt de bestaande buis eerst van binnen schoongespoten, waarna een kunststof kous door de buis wordt getrokken. Door deze vervolgens in de buis op te blazen en uit te laten harden krijgt de binnenkant van het beton een nieuwe stevige laag. Zo stevig zelfs dat deze er zeker weer vijftig jaar tegenaan kan. En dat alles zonder ook maar een schep in de grond te steken.

Re-linen is goedkoper dan vervangen, spaart het milieu en zorgt voor minder overlast voor omwonenden. Reden genoeg voor de gemeente om deze techniek te omarmen en op te nemen in de jaarlijkse begroting voor beheer van het riool.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook