U kunt weer gratis compost komen halen

OPPERDOES – Zaterdag 30 maart kunt u weer gratis compost ophalen. Uw gft- afval vormt de basis voor compost en groen gas. Voor het vervoer van de compost kunt u een aantal zakken of een aanhanger meenemen.

Ophaallocaties

Op 30 maart kunt u hier gratis compost ophalen:

  • Middenmeer: 08.00 15.00, vergistingsinstallatie,  Koggenrandweg 1.
  • Wognum: 08.00 12.00, gemeentewerf, Raadhuisplein 2
  • Andijk: 09.00 17.00, volkstuinen aan de Kleiakker,
  • Onderdijk: 09.00 17.00 uur, volkstuinen naast de toeristenkerk,  Onderdijk 15

Bedanken

Met deze actie bedanken wij u voor het scheiden van uw gft- afval. Alle etensresten, uitgebloeide bloemen en koffieprut vormen de basis voor compost. Dit is een supergroenstof voor de bodem. De compost activeert het leven in de bodem en slaat voedingsstoffen van planten op.

De waarde van compost

Vijftigduizend vrachtwagens gevuld met groente-, fruit- en tuinafval: dat is de hoeveelheid gft-afval die jaarlijks in Nederland wordt ingezameld. Dit gft wordt door composteerbedrijven verwerkt tot compost. Deze wijze van afvalverwerking is niet alleen relatief goedkoop, maar ook goed voor het milieu. Maar wat kunnen we eigenlijk met de enorme hoeveelheid compost die die jaarlijks wordt opgeleverd?

Compost heeft uiteenlopende toepassingen. De meest bekende toepassing is het gebruik van compost in land- en tuinbouw, sier- en moestuinen en de verwerking in tuinaarde en potgrond. Het veelvuldig gebruik van compost is geen verwonderlijke keuze: compost is een natuurlijke bodemverbeteraar die bodemziekten tegengaat, de ontwikkeling van het wortelstelsel bevordert en een goede waterhuishouding stimuleert. Hierdoor hoeft er minder gesproeid te worden en is er minder (kunst)mest nodig. Dit betekent ook dat er minder veen hoeft te worden afgegraven en dat is weer goed voor het milieu!

Daarnaast levert composteren energie. Zo wordt uit het vergisten van gft-afval biogas gewonnen. De opgewekte elektriciteit kan aan het elektriciteitsnet worden geleverd. De warmte die vrijkomt gebruiken we ook, voor bijvoorbeeld het verwarmen van kantoorgebouwen en zwembaden. Hierdoor verlagen we de uitstoot van broeikasgassen.

Meer informatie

Vergeet niet om uw aanhanger af te dekken met een zeil of net. U kunt namelijk een forse boete krijgen als u dit niet doet.

Lees meer over de compostactie op www.compostdag.nl

[signoff]