Achterom 9 in Medemblik gemeentelijk monument

Medemblik wijst 17 objecten aan als ‘gemeentelijk monument’

MEDEMBLIK – Op 22 februari 2018 is tijdens de raadsvergadering een motie aangenomen waarin de gemeente Medemblik werd opgeroepen om de 21 objecten die de provincie van de provinciale monumentenlijst heeft gehaald te inventariseren en zo nodig op te nemen in een gemeentelijke monumentenlijst. De ze lijst is nu gereed, er zijn 17 objecten aangemerkt als gemeentelijk monument en 3 als karakteristiek pand.

De zeventien objecten die zijn aangewezen als gemeentelijke monumenten zijn:

 1. Achterom 9 Medemblik
 2. Grote Zomerdijk 33 Wognum
 3. Midwouder Dorpstraat 17 Midwoud
 4. Midwouder Dorpstraat 19 Midwoud
 5. Midwouder Dorpstraat 23 Midwoud
 6. Nieuwstraat 61 Medemblik
 7. Oosterhaven 9 Medemblik
 8. Oosterhaven 42 Medemblik
 9. Oosterhaven 46 Medemblik
 10. Raadhuisplein 1 Wervershoof
 11. Tuinstraat 42 Medemblik
 12. Turfhoek 2 Medemblik
 13. Vooreiland 1 Medemblik
 14. Vooreiland 20 Medemblik
 15. Westerhaven 22 Medemblik
 16. Westerhaven 29 Medemblik
 17. Zuideinde 4 Abbekerk

De drie objecten die als karakteristiek pand zijn aangemerkt zijn:

 1. Nieuwstraat 45 Medemblik
 2. Oosterhaven 19 Medemblik
 3. Oosterhaven 52 Medemblik

Het object Bagijnhof 16 in Medemblik is van de lijst gehaald van beschemde objecten. Stadsherstel Medemblik zegt over het pand aan de Bagijnhof 16 in Medemblik: ,,De voorgevel van het pand Bagijnhof 16 is na de aanwijzing als monument gewijzigd ten koste van monumentale waarden, dat is een trieste constatering. Het hoofdvorm is behouden gebleven, vooral de 18e-eeuwse erker van de Bagijnhof 16 is een karakteristiek onderdeel.

Stichting Stadsherstel Medemblik vindt het terecht dat de Erfgoedcommissie bij zowel de Bagijnhof 19 als bij de Oosterhaven 52 om bij mogelijk sloop eerst bouwhistorisch onderzoek te doen, Stichting Stadsherstel Medemblik vindt het wrang dat daarvoor eerst sloop nodig zou zijn, bouwhistorisch onderzoek is ook mogelijk bij een verbouwing.

Stichting Stadsherstel Medemblik zegt hierover: ,,Niet alleen een voorgevel is redenom een pand als monument aan te wijzen, een inwendige constructie heeft ook waarde,

[signoff]

Reageren via facebook