computer

1 op de 5 banen straks overbodig

MEDEMBLIK – Een op de vijf banen zal in de toekomst overbodig zijn. Dat komt vooral door invoering van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie. Een op de drie werknemers is inmiddels bang dat door automatisering hun baan op termijn overbodig zal zijn. 

Dit blijkt uit een studie van adviesbureau Mercer, waar duizenden managers uit meerdere sectoren en landen aan meededen. Volgens het onderzoek denkt bijna driekwart van de ondervraagden dat de arbeidsmarkt er over drie jaar heel anders uitziet door de automatisering. Vorig jaar ging nog maar één kwart daarvan uit. Zo zouden de afdelingen personeelszaken meer gebruik kunnen maken van data om beslissingen te nemen.

Het feit dat steeds meer medewerkers bang zijn hun baan te verliezen, heeft volgens het onderzoek negatieve gevolgen voor de organisatie. Steeds meer mensen hebben het idee dat hun baan ingepikt gaat worden door kunstmatige intelligentie of automatisering. Werknemers hebben door de oprukkende automatisering minder vertrouwen in de organisatie. Dat staat veranderingen in de weg. Werkgevers zien de inzet van automatisering als manier om het werkproces efficiënter en effectiever te laten verlopen. Werknemers zien zich daardoor onder druk gezet te concurreren met geautomatiseerde toepassingen. En dan is de reactie ten aanzien van een geautomatiseerde toepassing niet anders dan in iedere andere werkomgeving waar een overachiever de lat voor anderen hoger dreigt te leggen. Medewerkers zullen proberen het werk van de uitslover te frustreren. Of die medewerker nu uit vlees en bloed of uit algoritmes bestaat.

Bron: Binnenlands Bestuur

[signoff]

Reageren via facebook