Medemblik Actueel.

Bijeenkomsten

Internationale Vrouwendag lezing: Els Kloek over 1001 Vrouwen

OPMEER – Internationale Vrouwendag draait dit jaar om Heldinnen. Welke heldin vraag je dan als gastspreker… Els Kloek natuurlijk: zij heeft maar liefst 1001 heldinnen van de 20e eeuw beschreven! Met haar lezing maken we in vogelvlucht kennis met deze 1001 vrouwen, plus Els Kloek zelf.  

Wie zijn de 1001 Vrouwen in West-Friesland?

In het Amsterdam Museum is de tentoonstelling 1001 Vrouwen, op basis van haar boek, nog te zien tot en met 10 maart. Daar zijn nog eens tientallen vrouwen van nu aan toegevoegd: van bekende politica tot de buurvrouw die zoveel betekent in eigen dorp.

Wie zijn de vrouwen in West-Friesland die een vermelding verdienen? Breng het verhaal van jouw heldin naar de bibliotheek! Is het je oma, je moeder, je zus, je dochter, je buurvrouw, je collega, je mantelzorgster? Een vrouw uit de Westfriese geschiedenis, politiek of het verenigings-/bedrijfsleven?

Op vrijdag 8 maart kun je tijdens openingstijden jouw verhaal achterlaten in de bibliotheek, want deze heldinnen mogen gezien worden!

Internationale Vrouwendag

Op Internationale Vrouwendag, ieder jaar op 8 maart staat de hele wereld stil bij vrouwenthema’s zoals economische zelfstandigheid, emancipatie, participatie, (huiselijk) geweld en andere aandachtspunten. Dit jaar is het thema: Heldinnen. De Bibliotheek Opmeer werkt samen met vrouwenvereniging KVG aan invulling van deze Internationale Vrouwendag.

Bij de Westfriese Bibliotheken geven we op Internationale Vrouwendag het startsein voor het programma ‘De Powervrouw in Jou’ waarmee we van maart tot en met oktober 2019 lezingen, workshops en voorstellingen aanbieden rond verhalen over en door vrouwen: van empowerment tot (h)erkenning, van luizenmoeder tot

Els Kloek: Onderneemster in de geschiedenis

Els Kloek is historica. Met 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (Vantilt 2013) is zij doorgebroken bij een breed publiek. Het boek was genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs van 2013 en werd in 2016 benoemd tot Beste geschiedenisboek aller tijden door de lezers van Historisch Nieuwsblad. Haar boek Vrouw des huizes. Een cultuurgeschiedenis van de Nederlandse huisvrouw (Balans 2009) was genomineerd voor de Libris-Geschiedenisprijs van 2010.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat. De redactie zal er dan mee aan de slag gaan. Let op, de foto moet een eigen foto zijn anders wordt deze niet geplaatst

Reageer op dit onderwerp