Lezing & Boekpresentatie in Huis Midwoud

MIDWOUD – Op zaterdag 14 december om 20:00u zal auteur Gerard de Vries geheimen onthullen over het tot stand komen van zijn boek over A.T. van Wijngaarden (1819-1900), stadsarchitect van Medemblik. Voor het eerst in één van de monumentale panden die door Van Wijngaarden werden ontworpen, achter de door hem in 1879 getekende eclectische gevel van Huis Midwoud.

Huis Midwoud
Filmconcertpianist Yvo Verschoor bouwde in het oude raadhuis met school van Midwoud van gebruikte materialen zijn eigen kleine concertzaal, in een stijl die je zeker ook eclectisch zou kunnen noemen, geïnspireerd op een concertzaal van rond 1900. Hier vinden nu twee maal per maand  concerten en lezingen plaats.

A.T. van Wijngaarden
Veel beeldbepalende en vaak monumentale panden in Medemblik, Oostwoud, Midwoud, Nieuwe Niedorp, Winkel, Abbekerk en tientallen andere West-Friese plaatsen zijn van de hand van één architect: Arnoldus Teunis van Wijngaarden
Zijn oeuvre omvat zeker 57 gebouwen – kerken, raadhuizen, pastorieën, scholen, wees- en armenhuizen en postkantoren – waarvan er 41 nog tot op de dag van vandaag te bewonderen zijn. Maar liefst zeven ervan hebben de status van rijksmonument.

Toch is A.T. van Wijngaarden, die ook nog eens meer dan 50 jaar stadsarchitect van Medemblik was, tot nu toe vrijwel onbekend gebleven. Onterecht, want met zijn eclectische stijl, vergelijkbaar met die van zijn beroemde tijdgenoot Pierre Cuypers, drukte hij een heel eigen stempel op het West-Friesland van zijn tijd.

Het boek
Dit boek voert u langs leven en werk van A.T. van Wijngaarden, met beschrijvingen van de totstandkoming en de architectuurkenmerken van alle 57 panden, inclusief uniek beeldmateriaal.

Over de auteur
A.T. van Wijngaarden is de betovergrootvader van Florence van Wijngaarden, de echtgenote van auteur Gerard de Vries. Geïntrigeerd door het ontbreken van informatie over deze voorouder begint De Vries, in het dagelijks leven arts-epidemioloog en een leek in de architectuur(geschiedenis), een eigen zoektocht die al snel prachtige vondsten oplevert. In dit boek ontsluit hij het indrukwekkende bouwoeuvre van de Medemblikse ‘StadsArchitect’ voor alle liefhebbers van architectuur, van geschiedenis of gewoon van het West-Friese landschap.

Meer informatie op:

[signoff]