Medemblik Actueel.

Het raadsel van Opperdoes

OPPERDOES – De kerkklok in het centrum van Opperdoes staat de laatste tijd regelmatig stil. Soms stopt-ie na drie weken en dan weer na vier dagen. Johan Ippel van de gemeente Medemblik weet normaal gesproken de klok wel weer aan de praat te krijgen, maar heeft nu toch hulp ingeschakeld van de klokkenmaker en een elektricien.

Ippel gaat regelmatig bij de klok kijken als die stil staat en weet inmiddels wel wat er hand is met het ding. “Het is heel vervelend, maar af en toe komt het gewicht op de grond en dan stopt de klok.”

Maar het probleem oplossen lijkt nog niet zo eenvoudig. Er gaat iets niet goed met de communicatie tussen het uurwerk en het mechanisme waar de gewichten aan gekoppeld zijn.

Eeuw oud
Het is een flinke klus om de boel echt goed te repareren, maar dat maakt de Opperdoezers niet uit. De klok is bijna 100 jaar oud en het is de trots van hun dorp. Niet repareren is geen optie. “Het is het mooiste gebouwtje van Opperdoes”, vindt Ippel. “Dan is het toch zonde om die klok niet te repareren. Dat ding moet gewoon weer mooi draaien.”

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook