Kelly Schouten mist op een haar na de winst op de Weissensee

ZWAAGDIJK-OOST – Er moest zelfs een finishfoto aan te pas komen om de winnares van het Open Nederlands Kampioenschap Marathonschaatsen bij de dames aan te wijzen. Maar de jury kwam toch tot de beslissing om Carla ketelapper-Zielman als winnares aan te wijzen voor Iris van der Stelt en de uit Zwaagdijk-Oost afkomstige Kelly Schouten.

In de koers, die dit seizoen niet zoals anders over 80 kilometer wordt verreden maar nu over 100 kilometer ging vanaf de start een groepje van zeven dames er vandoor maar meer dan 2 minuten kregen ze nooit van het achtervolgend peleton, na 29km vond het peloton het genoeg en werde de 7 ingerekend.

Vrijwel direct daarna gingen 12 dames er vandoor met Kelly Schouten en Carla Ketellapper-Zielman en Iris van der Stelt in de gelederen. Deze bleven ook tot het einde uit de greep van het peleton en met nog 1 ronde te gaan wisten de dames dat het op een eindsprint zou uitlopen.

De eindsprint werd op 100 meter van de finish ingezet en de drie dames kwamen vrijwel gelijk over de finish waarna videobeelden en foto’s de winnares moesten aanwijzen.

De overige Westfriese schaatsers eindigden als 14e – Beau Wagemaker, Diewertje van Kalken uit Hem, Dewi Nicolai reden de koers niet uit.

[signoff]