12.1 C
Medemblik
1 oktober 2020 22:48
Medemblik Actueel.

De Jozefschool in Medemblik

Els van den Bosch (CDA) ziet droom van meer conciërges vervliegen.

Andijk – In februari van dit jaar nam de gemeenteraad van Medemblik een motie aan met de opdracht “Meer conciërges op de basisscholen”. Het initiatief hiervoor werd genomen door Els van den Bosch (CDA). Zij constateerde dat er veel wordt verwacht van de basisscholen en de werkdruk is hoog. Bovendien heeft Werksaam samenwerkingsconvenanten met zorgorganisaties zoals Leekerweide, Esdege-Reigersdaal en Leviaan, die mensen kunnen plaatsen met het oog op beschut werk of dagbesteding.

De gemeente Medemblik telt 23 basisscholen en –zo bleek uit navraag bij alle scholen- heeft men er geen bezwaar tegen wanneer iemand met een beperking of anderszins afstand tot de arbeidsmarkt conciërge taken zou vervullen.

Het is teleurstellend, dat dit plan strandt omdat de organisaties de pilot niet willen oppakken in een proces van samenwerking.

Els van den Bosch

Van den Bosch vertelt aan Medemblik Actueel: “In Opmeer loopt hier een succesvol voorbeeld van op de school Het Ruimteschip, we hebben een ochtend doorgebracht met de CDA fractieleden en ons goed laten informeren door betrokken instellingen en organisaties. Het blijkt dat het mogelijk is om geschikte kandidaten te vinden. Dit alles motiveerde mij om het politiek te maken, en ons College te vragen om een pilot te starten “Conciërges op de basisschool’ conform Opmeers model, in samenwerking met Werksaam, Werkgeverservicepunt en zorgorganisaties.

Recent heeft de gemeente bekend gemaakt wat het resultaat is van de inspanningen naar aanleiding van de motie. Het aanstellen van conciërges op scholen valt onder de (4) schoolbesturen in onze gemeente. De gemeente heeft een verbindende rol gepakt. De schoolbesturen zijn actief benaderd, en het is besproken bij het schooldirectieoverleg. De schoolbesturen reageren niet op de motie en de mogelijkheden voor een pilot. Het Rijk heeft gelden beschikbaar gesteld, zogenaamde werkdrukgelden.

De schoolbesturen hebben ervoor gekozen, om dit geld op een andere manier in te zetten dan mee te werken aan de pilot over meer conciërges op de school als antwoord op de werkdruk. Werksaam en Werkgeverservicepunt zien voor hun eigen organisatie geen toegevoegde waarde, omdat er geen zicht is op betaalde structurele banen. Met andere woorden, de motie blijkt onuitvoerbaar zo stelt de gemeente.

Van den Bosch: “Het is teleurstellend, dat dit plan strandt omdat de organisaties de pilot niet willen oppakken in een proces van samenwerking. Vooral ook omdat dit prachtige initiatief al succesvol loopt op een school in Opmeer. Onze fractie zag hierin een goede kans om bij aan te haken”.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?