4.5 C
Medemblik
28 november 2020 11:01
Medemblik Actueel.

Siem Zeilemaker(PWF): ‘te zot voor woorden dat kassenbedrijven geen OZB hoeven te betalen’

MEDEMBLIK – Siem Zeilemaker van Progressief Westfriesland wist niet was hij zag toen hij erachter kwam dat de kassenbedrijven in de gemeente Medemblik vrij zijn gesteld van het betalen van OZB. Aankomende donderdag wordt in de gemeenteraad het voorstel om de belastingtarieven in de gemeente Medemblik vast te stellen besproken.

Tegen Medemblik Actueel zegt Zeilemaker: “Donderdag 6 december behandelen we in de gemeenteraad het voorstel om de belastingtarieven voor volgend jaar vast te stellen. Dus van de hondenbelasting, rioolbelasting, OZB en ga zo maar door. Deze keer ging ik ook eens kijken bij de verordening zelf waar ook de vrijstellingen in staan.  Tot mijn grote verbazing staat erin dat eigenaren van kassen geen OZB hoeven te betalen. Eerst dacht ik dat ik het niet goed had gelezen en vroeg het in de vergadering aan wethouder Kuipers, die wist het zo ook niet, maar ik kreeg schriftelijk antwoord.

En wat blijkt; als iemand een kassenbedrijf heeft hoeft er voor de kassen geen ozb te worden betaald. En dat is al in 2005 in de gemeentewet vastgelegd met als reden dat de regering toen vond dat de inkomenspositie in de landbouw zo slecht was dat het heffen van belasting ongewenst was. In de wet vastgelegd dus sta je als gemeente voor joker.

Maar ondertussen is die inkomenspositie volgens mij helemaal niet slecht meer, want dan zouden er in de polder het Grootslag en in de Wieringermeer niet zoveel kassen gebouwd worden. Het landschap mag aan alle kanten verpest worden door kassen en niet te vergeten de daarbij horende lichtvervuiling, maar daar krijgen we dan als gemeente(wij allemaal dus)ook nog eens geen gemeentelijke belasting voor terug.

Belachelijk! Als uw of mijn inkomenspositie een tijdje niet zo goed is wordt er dan ook in de wet geregeld dat ik geen belasting meer hoef te betalen. Nee dus! En blijkbaar zit iedereen in de regering te slapen, want ik heb nog geen voorstel gezien om deze wet te veranderen. Tijd voor de gele hesjes?

De gemeente Medemblik laat weten dat de bedrijfsmatig geëxploiteerde kassen ten bevoeven van de land- en bosbouw sinds januari 2005 zijn vrijgesteld van het betalen van OZB, de overheid heeft dit besloten omdat het ongewenst is OZB te heffen gezien de inkomstenpositie in de land- en bosbouw.

 

Reageren via facebook