Medemblik Actueel.

Algemeen

Drugs gewoon op bijna elke straathoek te krijgen

MEDEMBLIK – Het is weer een hot item nu afgelopen weekend de 17-jarige Lisa Plukker is overleden na het slikken van een XTC-pil die mogelijk vervuild was met stoffen die er niet in thuishoren.

MDMA

MDMA is de stof die in XTC zou moeten zitten. Er zijn in het verleden periodes geweest dat er in veel XTC-pillen andere stoffen zaten dan MDMA. Bijvoorbeeld speed of PMMA. Tegenwoordig zit in 92% van de XTC-pillen in Nederland MDMA. XTC is in Nederland dus niet meer zo vaak vervuild. Sterker nog: de dosis MDMA in een pil is nu vaak zo hoog, dat dit weer voor gezondheidsproblemen kan zorgen, meldt het Trimbos instituut.

Ingeburgerd

Dat het gebruik van drugs ingeburgerd lijkt te zijn ontkent het Trimbos Instituut, maar het is tegenwoordig wel vrij gemakkelijk om aan XTC of speed te komen, bij wijze van spreke kan je op elke straathoek wel een pilletje kopen van een dealer. Nu kan één pilletje XTC geen kwaad zolang deze zuiver is, dus gemaakt van MDMA en niet van andere stoffen en je zorgt dat je veel water drinkt.

Het Trimbos Instituut zegt er ook nadrukkelijk bij dat je aan XTC zelf niet dood kan gaan. Wel zijn er mensen overleden aan het gebruik van XTC. Vaak was bij hen sprake van een te hoge lichaamstemperatuur. Dit kan zijn veroorzaakt door een onverwachte gevoeligheid van de persoon, maar ook door een hoge dosering. Bijvoorbeeld doordat de pillen veel MDMA bevatten. Combinatie met andere middelen maakt de risico’s groter.

XTC zelf is wel zwaar verslavend, veel mensen kunnen niet meer uitgaan zonder een pilletje te nemen maar het stoppen en afkicken van XTC is aan de andere kant wel weer vrij gemakkelijk.

De politie vermoed dat het XTC-pilletje die de 17-jarige Lisa Plukker heeft genomen een vervuild pilletje was, niet gemaakt van 100% MDMA maar van een op MDMA lijkende stof of een totaal ander stof. Ook zijn de XTC-pillen van tegenwoordig veel zwaarder dan die van enkele jaren geleden, vaak bevat een pil het dubbele aan MDMA dan 10 jaar geleden en vooral bij fragiele jongeren kan dan het gebruik van XTC tot hevige reacties leiden.

Vader Lisa Plukker waarschuwt jongeren

Het gaat om jonge mensen, die geen weet hebben van wat ze doen”, zegt hij tegen De Telegraaf. „Dat komt natuurlijk doordát ze nog zo jong zijn. Ik hoop echt dat ik kan voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen. Het is de enige troost die we nog hebben. We zijn kapot dat Lisa er niet meer is, maar zo is haar dood in ieder geval niet voor niets geweest.

 

 

Reageren via facebook