CDA Westfriesland en Noordkop in Brussel, het hart van de democratie

BRUSSEL – Een divers gezelschap CDA’ ers uit de Noordkop en West-Friesland bezocht het Europees Parlement, het hart van de democratie in de Europese Unie, dat meer dan 500 miljoen mensen vertegenwoordigt.

De deelnemers brachten een bezoek aan het Parlamentarium. Dit bezoekerscentrum van het Europees Parlement biedt een blik op de geschiedenis en de uitdagingen van het Europees Parlement, met onder meer een interactieve fotowand, een stemmentunnel en een 3D lichtkaart.

Gastheer Wim van de Camp, CDA vertegenwoordiger in Brussel in de fractie EVP, moest aanwezig zijn bij stemmingen en daarom vergezelde Matthijs Schüssler (politiek assistent CDA fractie Brussel) het gezelschap bij de lunch. Vervolgens schoven we aan bij de altijd hartelijke Wim van de Camp in zijn werkkamer in het Europees Parlement. Hij vertelde met humor en voorbeelden over de geschiedenis, het ontstaan en de werkwijze van het EP en ging met ons in gesprek over allerlei zaken die bij ons spelen en leven. Van de Camp: “Macht, wij spreken niet van macht, wij noemen dit invloed”.

Tot slot bezochten we de grote vergaderzaal, die plaats biedt aan de nu nog 751 parlementariërs uit 28 lidstaten. Wanneer de Brexit definitief is, zullen er 700 volksvertegenwoordigers aan deze tafels zitten in deze gigantische ruimte, waar overigens ook meer dan 500 tolken werkzaam zijn. Plotseling moesten we het gebouw verlaten, omdat er een ontruimingsoefening plaatsvond. Onder luid alarmerende tonen verlieten we via de trappen en de nooduitgang het Europees Parlement. De 25 CDA’ ers kijken terug op een geslaagd bezoek.

De voortreffelijke organisatie was in handen van Co Wiskerke van CDA Schagen. De dames Claudia Selders (Opperdoes) en Els van den Bosch (Andijk) vertegenwoordigden CDA Medemblik. Op naar de EU verkiezingen in mei 2019 met als lijsttrekker Esther de Lange, de huidige delegatieleider CDA Europees Parlement en vicevoorzitter van de EPP group.

Reageren via facebook