Weerbericht Medemblik – veel zon en zomers warm

MEDEMBLIK – Vandaag is het onbewolkt en schijnt de zon van de eerste ochtendgloren tot  de invallen van de avondse duisternis. De middagtemperatuur loopt snel op richting de 25 graden bij een vrij matige wind uit het noorden/noordoosten. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik naar 12 graden en komt er ook wat bewolking binnendrijven.

Vrijdag is het ook volop zonnig maar kunnen er wel enkele stapelwolken overdrijven, de middagtemperatuur loopt op naar 22 graden en de wind is nog steeds noord/noordoostelijk en vrij matig van kracht.

Ook de dagen hierna blijft het volop zomer met onbewolkt weer waardoor de zon alle ruimte gaat krijgen. Temperaturen overdag van rond de 24 graden en in de nacht dalend naar 14 graden. En kijken wij even verder vooruit naar de maand juli, ook die zal onbewolkt en met zomerse temperaturen gaan starten. De eerste regen en weersverandering wordt pas berekend na de10e juli maar deze berekingen zijn nog zeer onzeker.

De berekeningen van het KNMI

De eerste dagen wordt er vrijwel geen lagere en middelbare bewolking berekend en met name zaterdag en zondag zullen de Tx in combinatie met wat minder wind waarschijnlijk hoger komen te liggen dan berekend wordt. Het opdringen van het lagedrukgebied in de tweede helft van volgende week zorgt ervoor dat vooral in het zuiden van het land de neerslagkansen toenemen. De neerslagkansen zijn t.o.v. 24 uur geleden wel afgenomen. Het patroon van de afgelopen maanden met daarin dominerende hogedrukgebieden is nog niet ten einde.

We zien t/m +360 louter geblokkeerde clusterscenario’s voorbijkomen. Spoedig komt dit jaar dan ook bij de droogste 5% terecht. De wind zit veelal in de noord- of noordoosthoek, waardoor echte hitte uitblijft. Een manier om een zomerse periode als deze in perspectief te plaatsen is door te kijken naar het zogenaamde hittegolfgetal van Tijm. Dit is de som van alle aaneengesloten positieve waardes van Tx-25. In de ranglijst staat de periode die eindigde op 9 juli 1976, gevolgd door de tweede helft van juli 2006. Als we hier het meest recente ECEPS op loslaten kunnen we twee dingen concluderen: de laatste 2 runs zijn warmer geworden en uitgaande van een bias van 1°C in de Tx is er 25% kans op een top10-notering voor de komende periode.

Voor meer weer kijkt u op de website van ons weerstation

De vooruitzichten voor de aankomende zeven dagen met veel zon en hoge temperaturen
De vooruitzichten voor de aankomende zeven dagen met veel zon en hoge temperaturen

 

 

Reageren via facebook