10.3 C
Medemblik
25 februari 2021 02:50
Medemblik Actueel.

VVD wil meer inzet op gebruik aardwarmte

MEDEMBLIK – De VVD Noord-Holland is voorstander van verder uitbreiden van het gebruik van aardwarmte (geothermie). Naast provinciale inzet op zonne-energie, biovergassingsinstallaties en energiebesparing verwachten de liberalen veel van de projecten die helpen warmte uit geothermische bronnen te produceren. Zorgvuldigheid vindt de statenfractie daarbij wel een vereiste. Dat blijkt uit Statenvragen die vicefractievoorzitter Marco Wiesehahn van de VVD vandaag stelde aan het college van gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Aardwarmte de nieuwe energiebron

“We staan voor een enorme opgave met elkaar. Onze huizen en bedrijven worden nu nog voor het overgrote deel met gas verwarmd. Het klimaatakkoord van Parijs en de uitwerking daarvan in Nederland vraagt nu om andere keuzes. Maar het vervangend aanbod duurzame energie is nog steeds beperkt. Ook de provincie zoekt daarom terecht naar mogelijkheden dat aanbod te vergroten en wij vinden dat geothermie projecten daarbij kunnen helpen”, aldus Wiesehahn. 

Onlangs heeft het Staatstoezicht op de Mijnen aangegeven aanvullend onderzoek te willen doen naar de gevolgen van ultradiepe geothermie voor het milieu, de gezondheid en de veiligheid. Volgens de autoriteit is daar nog te weinig kennis over beschikbaar. 

“Wij willen, naar aanleiding van die aankondiging van het SodM echter wel graag van Gedeputeerde Staten horen dat bij lopende geothermie projecten in Noord-Holland die risicovragen niet spelen. Tegelijkertijd willen met elkaar bekijken hoe we, veilig en zonder onredelijke impact op de leefomgeving, de doorontwikkeling van geothermie een duwtje in de rug kunnen geven”, aldus de VVD-er.          

Reageren via facebook