KNVB wil onderzoeken of koppen door de voetbaljeugd schade veroorzaakt aan de hersenen (Foto: KNVB)

KNVB wil onderzoek naar schade door koppen bij jeugd

MEDEMBLIK – De KNVB wil een onderzoek gaan starten naar de schadelijke gevolgen van het koppen tijdens voetbalwedstijden bij jeugdwedstrijden. In de uitzending van Nieuwsuur van afgelopen donderdag 7 juni bleek dat het koppen schadelijk is en dat het verboden zou moeten worden. Genoeg reden voor de KNVB om een onderzoek te starten naar de gevolgen van koppen.

Koppen in andere landen al verboden

In landen als België is de inworp bij de jeugd al afgeschaft en moet de bal weer met de voet in het spel worden gebracht, in Amerika gaan ze nog een stapje verder, daar is het koppen bij de jeugd verboden in het voetbal.  Nieuwsuur zegt dat de voetbalwereld de zorgen over kopballen zeer serieus neemt maar volgens de Nederlandse neurowetenschapper Magdalena Ietswaart is dit volstrekt onvoldoende en moet er een veel betere onderzoek naar de schade door koppen worden gedaan.

Edwin Goedhart van de KNVB zegt tegen Nieuwsuur dat het onderzoek van Ietswaart niet overeenkomt met de dagelijkse praktijk. “De proefpersonen moesten in korte tijd en met veel kracht heel veel ballen koppen. Dat gebeurt normaal niet. Daarom vind ik ook dat we genuanceerd naar de ontstane effecten moeten kijken.”

In een reactie op de uitzending van Nieuwsuur zegt de woordvoerder van de KNVB: “Het aanleren van de techniek gebeurt spelenderwijs en met lichte ballen. De KNVB heeft de grootte van de bal, en daarmee het gewicht, voor spelers van Onder 6 tot Onder 12 al teruggebracht. Een verbod op koppen tot een bepaalde leeftijdscategorie leidt tot minder mogelijkheden om het koppen goed aan te leren, waardoor de risico’s groter worden zodra het wel toegestaan is. Daarnaast bestaat de kans dat een kopverbod kan leiden tot meer contact tussen hoofd en voet, omdat spelers de bal uit de lucht willen halen met een hoog geheven been.

UEFA en FIFA

“De KNVB volgt daarom de lijn van de UEFA en FIFA. Die houdt in dat er op dit moment geen reden is voor het opleggen van een kopverbod. Op dit moment doet de UEFA uitgebreid onderzoek naar het koppen in het jeugdvoetbal. Daarnaast heeft de KNVB samen met het AMC/VU een onderzoek geïnitieerd naar koppen in het jeugdvoetbal, waarbij we in kaart willen brengen welke type kopballen in de jeugd aanwezig zijn en of daarbij mogelijk risicovolle situaties ontstaan. Als de uitkomsten van deze onderzoeken aanleiding geven tot gerichte aanpassing van regelgeving, zal die zeker plaats vinden” , besluit de woordvoerder zijn verhaal.

Het hele artikel van Nieuwsuur kan je hier lezen

Reageren via facebook