Medemblik Actueel.

Noortje Luitwieler en Frans Groen halen geld op om mensen met de ziekte van Lyme te helpen. (Foto: aangeleverd)

Singer-songwriter Noortje Luitwieler organiseert actie voor Lyme-patiënten

LAMBERTSCHAAG – Noortje Luitwieler (18) uit Hoorn heeft al negen jaar de ziekte van Lyme, ontstaan door een tekenbeet. Ruim twee jaar geleden is, na jarenlang allerlei therapieën gevolgd te hebben, pas ontdekt ze lyme heeft. Daar is ze er erg ziek van geweest. Het gaat nu al wat beter.

“Helaas is de ziekte bij mij chronisch”, vertelt Noortje. “Veel anderen hebben ook chronische lyme en de meesten zijn daar heel erg ziek door. Vorig jaar ben ik naar een lyme-congres geweest en werd toen door lotgenoten gevraagd om een weekend mee te gaan naar een vakantiepark. Die paar dagen met mensen die hetzelfde meemaken als ik was erg confronterend, maar heel speciaal.

Behandeling

Noortje ging van het gymnasium naar Atheneum en uiteindelijk naar de Havo. Momenteel zit zij in haar eindexamenjaar. “In de hele middelbare schoolperiode bezocht ik tientallen artsen, maar helaas worden behandelingen niet vergoed. De euro’s vlogen de portemonnee uit. Door dat weekend met mijn lotgenoten realiseerde ik mij, en daar schrok ik van, hoe slecht de meeste lyme-patiënten eraan toe zijn. Dat zette mij aan het denken. Het kan toch niet zo zijn dat deze ziekte nog ontkent, of beter gezegd, niet erkend wordt. Dat is de reden dat veel lyme-patiënten naar het buitenland gaan om hun behandeling te starten, waar meer ervaring met de ziekte van Lyme is.”

Mike

Noortjes vriend Mike heeft ook lyme. “Wij hebben elkaar ontmoet tijdens het lotgenotenweekend en hadden meteen een klik. Dat we allebei ziek zijn, zorgt voor veel belemmeringen. Mike heeft een ernstige vorm van lyme, hij zit in een rolstoel, heeft veel pijn en is altijd vermoeid. Hij is in België onder behandeling bij een specialist.”

Steun lotgenoten

Omdat de behandelingen niet worden vergoed door de zorgverzekeraars is Lopen voor Lyme opgezet. Dit is een sponsorevenement, waarbij mensen geld ophalen voor lyme-patiënten. Met een team probeert een deelnemer geld in te zamelen door middel van acties. “Om Lopen voor Lyme te steunen, de ziekte van Lyme meer onder de aandacht te brengen en om Mike en mijzelf vooruit te helpen, organiseer ik in samenwerking met het Groene Kerkje op zaterdag 7 april een benefietconcert.”

Benefietconcert

Noortje zet zich graag in voor lotgenoten die er slechter aan toe zijn en hoop dat deze avond een succes wordt. Tijdens het concert zijn er bijzonder optredens van artiesten die deze actie steunen. Met onder meer Frans Groen (muziek/zang), Eric Noya (piano), Steve Langreder (zang, finalist Idols) en David Nathan (goochelaar/entertainer) treedt Noortje (singer-songwriter) natuurlijk zelf ook op. Ze schreef al vele nummers, waarvan zij er op de avond zelf een aantal laat horen. Muziek is haar alles en heeft haar door een zware periode in haar leven gesleept. Haar grote wens is aangenomen worden op het conservatorium.

‘For You’

Het eerste nummer dat Noortje aan de buitenwereld liet horen ‘For You’, schreef ze voor Mike en gaat over zijn/hun strijd tegen lyme. Noortje nam recent dit nummer op met een bekende muzikant. Mis het benefietconcert niet! Kom 7 april 19.45 uur naar het Groene Kerkje, Noordeinde 30 in Lambertschaag. Parkeren bij nummer. 89. “Ik zou het leuk vinden als iedereen iets ‘groens’ aantrekt”, glimlacht Noortje.

Een kaartje kost 15 euro en kinderen onder de 18 jaar betalen 5 euro entree. Reserveren kan via www.hetgroenekerkje.nl. Wie niet in de gelegenheid naar het concert te komen, maar wel wil bijdragen, doneer voor dit goede doel via NL56 ABNA 0814313582.

Reageren via facebook