14.1 C
Medemblik
24 oktober 2020 16:20
Medemblik Actueel.

Foto aangeleverd

Zakken vol zwerfvuil opgeruimd langs N239 door ‘club van Stille Rapers’

MEDEMBLIK – Daar staan we dan op 5 maart j.l. : Vier leden van de “club van Stille Rapers”, gewapend met grijper en plastic zak. Wij dat zijn Arie de Lange uit Opperdoes, Leo de Jong uit Medemblik, Marjo de Kooning uit Oostwoud en ondergetekende uit De Weere. Langs de N239 ter hoogte van Opperdoes gaan  we, uit ergernis  en bezorgdheid om onze leefomgeving, het zwerfvuil verwijderen. Het is schrikbarend wat daar ligt, gedumpt uit voorbijrijdende auto’s die bestuurd worden voor volwassen medemensen.

De Provinciale Staten van Noord-Holland hebben het onderhoud van hun wegen uitbesteed aan diverse aannemers. Voor de N239 is dat Bam-Engie-Krinkels. Dat weten wij zo precies, omdat we  “betrapt” worden  tijdens onze actie. De medewerkers juichen onze actie toe maar…….het is echter  te gevaarlijk om zomaar langs een provinciale weg te lopen en  gelukkig krijgen we de toezegging, dat de aannemer voor een afzetting zal zorgen als we gaan rapen. Geweldig!!

In het onderhoudscontract staat o.a.  dat twee keer per jaar het zwerfvuil opgeruimd zal worden. De opdracht wordt steeds gegeven na inspectie vanuit een auto. Dat is volgens ons   niet de goede manier om de hoeveelheid zwerfvuil in kaart te brengen.

Al lopend signaleren we  veel meer dan 5 stuks zwerfvuil per 100 meter, wat het criterium  is voor de Provinciale Staten  om opdracht te geven voor opschoning. Door het maaien wordt het zwerfvuil ook nog eens vermalen tot kleine stukjes, die echt vanzelf niet weggaan!! Het wemelt ervan.

Het is geen gezicht, slecht voor het milieu en een bron van ergernis! Daarom zijn wij in actie gekomen. Resultaat na 2 uur rapen over een afstand van 2 km.:  45 plastic flesjes, 119  blikjes en 7  zakken vol met restafval, voornamelijk plastic verpakkingen.

Tegen de  dumpers roepen wij: “Hee, neem je rommel mee!!” Tegen de Provinciale Staten zeggen wij: “Ga tijdens de  inspecties ook even uit die auto en verhoog de frequentie van het opschonen van uw wegen!!”

Als je mee wilt komen rapen ….graag, want we hebben nog genoeg meters te doen!! Aanmelden via Arie de Lange  06-41442985

Reageren via facebook