20.3 C
Medemblik
22 mei 2020 14:14
Medemblik Actueel.

Politiek: VVD betreurt het niet vragen tegenprestatie bijstandsgerechtigden

MEDEMBLIK – Als het aan de VVD ligt verrichten uitkeringsgerechtigden in de gemeente Medemblik een tegenprestatie. Onze motie hiervoor kreeg in de laatste raadsvergadering van december echter onvoldoende steun, alleen BAMM stemde mee. Zodoende blijft de situatie ongewijzigd dat de gemeente maar bij hoge uitzondering een tegenprestatie vraagt aan mensen die een bijstandsuitkering ontvangen. 

Tegenprestaties zijn bijvoorbeeld klussen die door verenigingen, organisaties en maatschappelijke instellingen worden aangeboden. Denk aan koffie schenken in een wijkhuis, leesouder zijn op school, het opknappen van speelplekken in de wijk, taalmaatje zijn voor inburgeringsplichtige. De VVD vindt een tegenprestatie nuttig, vooral voor mensen die (langdurig) in de bijstand zitten. Dat zijn er in Medemblik 170.  Niet alleen doe je iets terug voor de samenleving, maar ook voor jezelf! Je ontmoet andere mensen, je ontwikkelt vaardigheden die je bij een betaalde baan goed kunt gebruiken en je doet iets nuttigs voor andere mensen.

Uiteraard moet de gemeente bij een tegenprestatie wel rekening houden met lichamelijke of psychische beperkingen, de zorg voor (jonge) kinderen, de zorg voor een hulpbehoevende partner of familielid (mantelzorg). In onze motie riepen wij de wethouder op te onderzoeken hoe andere gemeenten in Nederland dit beleid uitvoeren. Graag zagen wij een concrete uitwerking voor het sociaal beleid voor langdurige bijstandscliënten. Maar zelfs een onderzoek werd dus met grote meerderheid weggestemd. In de ogen van de VVD een gemiste kans.

Reageren via facebook