Politiek: GroenLinks Medemblik wil lichtvervuiling Agriport aanpakken

MEDEMBLIK – De GroenLinks-fractie in Medemblik is de enorme lichtvervuiling veroorzaakt door de kassen op Agriport in de Wieringermeer meer dan zat en wil dat Hollands Kroon en het RUD. nu eens deze overlast voor mens en dier gaat aanpakken. In een brief aan het college van Hollands Kroon en aan de gemeenteraad van Hollands Kroon willen zij dat er een oplossing gaat komen om van deze vervuiling af te komen.

Hieronder leest u de brief:

Beste college en raadsleden van Hollands Kroon

De afgelopen jaren ontvangen wij regelmatig klachten van burgers die zich storen aan de lichtvervuiling van de kassen vanuit de Wieringenmeer. Ik stuur u hierbij een foto om een beeld te krijgen met wat voor luchten o.a. de bewoners van Opperdoes geconfronteerd worden.

 Toen de kassen in de Wieringenmeer kwamen en ook de kassen in polder het Grootslag, zo’n 15 a 20 jaar geleden, is ons beloofd, en dat werd ook de burgers verteld,dat we niet bang hoefden zijn voor oranje luchten. Nu in 2017 is dat nog steeds niet waargemaakt. Burgers hebben geen boodschap aan ingewikkelde uitzonderings- en overgangsregels. Burgers willen hun sterrenhemels terug en willen dat bestuursleden zich aan hun beloften houden.

Daarbij vinden wij dat van de kassen ondernemers een zekere professionaliteit verwacht mag worden en dat zij verantwoord met hun omgeving omgaan en zich houden aan de regels. Er zijn ook kassen ondernemers in de gemeente Medemblik die bereid zijn, en dat ook doen, verder te gaan dan de regels op dit moment. In die zin doen wij ook een beroep op moreel besef; je kunt niet jaar in jaar uit luchten met oranje licht vervuilen, die tot in Wognum te zien zijn.

Al in 2015 heb ik als raadslid van de gemeente Medemblik hier vragen over gesteld aan ons college. De antwoorden hierop vindt u terug in de bijlagen. Onlangs heb ik hierover weer vragen aan het college gesteld. Een van de problemen is dat de lichtvervuiling niet vanuit de kassen uit onze eigen gemeente komt, maar vanuit de kassen in de Wieringenmeer. Vandaar dat ik aan onze portefeuillehouder heb gevraagd of hij contact wil opnemen met Hollands Kroon, om te kijken wat hier aan te doen valt.

Daarbij horen wij ook….. “Wij hebben geen klachten ontvangen”. Wij vermoeden dat burgers niet weten waar ze de klacht moeten neerleggen, ze wonen in Wognum, Opperdoes en Medemblik, niet in Hollands Kroon. Wij horen en ontvangen ze wel. Daarbij dient een ondernemer zich aan de regels te houden, ongeacht het aantal klachten.

Wij weten dat de milieudienst, de RUD, zich bezighoudt met de handhaving op dit terrein. Wij zullen de RUD rechtstreeks gaan benaderen. Als u dat ook doet, kan dit probleem wellicht eindelijk worden verholpen.

Wij hopen van harte dat u dit probleem gaat aanpakken en hopen op een reactie van uw kant.