Menu van de dag – Stamppot van zoete aardappel en spruitjes met beenham
Recipe Type: Hoofdgerecht
Author:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
- 500 g ambachtelijke beenham
- 1 -1,2 kg zoete aardappel
- 50 g knabbelspek
- 250 g spruiten
- 50 g roomboter
- 125 g zure room
- olijfolie
Instructions
- Schil de bataat en snijd in stukjes (U heeft ca. 800 g geschilde bataat nodig).
- Hak het knabbelspek met een koksmes tot een grof kruim en bewaar dit om het gerecht later mee af te werken.
- Breng de zure room op smaak met peper en zout.
- Was de spruiten.
- Houd 2 spruiten apart.
- Verwijder van de rest de harde stronkjes en halveer de spruiten.
- Verwarm een klontje boter (ca. 20 g) in een koekenpan op een middel hoog vuur en bak hierin de spruiten (beet)gaar: 10-15 minuten. Geregeld omscheppen.
- Zet in de tussentijd een diepe pan op met ruim water en een snuf zout.
- Voeg de bataat toe, breng aan de kook en kook in 8-12 minuten gaar.
- Giet het water af en laat de bataat even droog koken.
- Voeg de gebakken spruiten en 40 g boter aan de bataat toe. Stamp het mengsel een paar keer met een aardappelstamper (mag lekker grof blijven).
- Breng de stamppot op smaak met peper en zout. Leg een deksel op de pan zodat de stamppot warm blijft.
- Haal als de bataat kookt, de blaadjes van de 2 apart gehouden rauwe spruiten en maak deze aan met een beetje olijfolie, peper en zout.
- Snijd de gegaarde beenham in 4 of 8 dikke plakken (medaillons).
- Bestrooi ze met peper en zout.
- Verwarm als de stamppot klaar is, een koekenpan met daarin een scheut olijfolie en bak de medaillons aan beide kanten bruin en goed warm.
- Verdeel de medaillons over 4 warme borden en schep de stamppot erbij.
- Maak het gerecht af met lepeltjes zure room, het spekkruim en de bladeren van de spruiten.
Serving size: 4 Calories: 626kcal Fat: 30g Carbohydrates: 50g Protein: 35g
Notes
[b]Bereid de beenham een dag van te voren: Verwarm de oven vóór op 200°C. Leg de beenham in een braadslede en zet deze in de hete oven. Verlaag de oventemperatuur naar 175°C en braad de beenham 50 minuten (als de ham zwaarder is dan 500 g komt er per 100 g vlees 10 minuten bij de braadtijd). Laten afkoelen en in de koelkast bewaren. [/b]
Reageer