Medemblik Actueel.

Reportage: “Slachting onder Essen in Robbenoordbos en Dijkgatbos”

WIERINGERWERF – Duizenden zieke essen in het Robbenoordbos en het Dijkgatbos moeten om. Staatsbosbeheer laat de bomen bomen kappen, omdat de zieke bomen een gevaar vormen voor wandelaars, fietsers en het autoverkeer op de A7. Het gaat boswachter Maarten Duinker aan het hart: “Ik heb wel met die essen te doen, als ik het zo zie.” Verslaggever Jurgen van den Bos trok zijn kaplaarzen aan en nam een kijkje bij het kappen van de bomen.

De kap gaat razendsnel. Een grote machine maakt in een paar minuten korte metten met de zieke bomen. Zo’n 35 hectare bos gaat om, en dat staat vol met essen die getroffen zijn door de essentaksterfte. De schimmel tast de boom aan, die vervolgens óf vanzelf afsterft óf door de groei van zwammen ten onder gaat.

Boswachter Maarten Duinker wijst bomen met oranje stippen aan. Dat zijn de zieke essen, die om moeten. Sommige bomen hebben nog wat blad, maar veel takken zijn al afgestorven. “Hij kan dertig meter worden en we willen voorkomen dat deze boom op het fietspad of op de A7 terecht komt.”

Schimmel

Bijna 90 procent van alle essen in Nederland is ziek en zal verdwijnen. Duinker breekt een tak af en laat zien hoe de bast is aangetast door de schimmel. “Hopelijk zijn er toch nog wat essen die bestand zijn tegen de schimmel. Die bomen moeten de nieuwe generatie vormen van essen in Nederland en Europa.”

Het werk gaat enkele maanden duren. Al die tijd zijn het Robbenoordbos en het Dijkgatbos minder toegankelijk en is het fietspad langs de A7 afgesloten. 

Reageren via facebook