Siem Zeilemaker(PWF) overdracht wegen naar gemeente gaat ‘ons’ geld kosten

MEDEMBLIK – Ineens was daar vanochtend het bericht dat het Hoogheemraadschap de binnenwegen die in haar bezit zijn wil overdragen aan de gemeenten, dus ook aan de gemeente Medemblik. In ruil nemen zij dan de waterwegen en de dijken over van de gemeenten.

Siem Zeilemaker van Progressief West-Friesland wist niet wat hij las toen hij het persbericht onder ogen kreeg.

Tegen Medemblik Actueel zegt Zeilemaker: ,,In het persbericht wordt net gedaan of deze overdracht iets nieuws is, maar het HHNK heeft jaren geleden al aangegeven van de wegen af te willen. Dus niks nieuws onder de zon. Was er eerder nog sprake van dat dan alle vaarwegen zouden overgaan naar het Hoogheemraadschap, nu lees of hoor ik daar niets meer over. Een enorm aantal kilometers weg gaat dan over naar de gemeenten met de daarbij horende kosten voor onderhoud, vernieuwing etc. Als er, vanwege de broodnodige veiligheid, dus rotondes moeten worden aangelegd in polder het Grootslag, zijn die voor rekening van de gemeente Medemblik?

Lees ook: Waterschap wil binnenwegen overdragen aan de gemeenten

Zeilemaker zal dan ook om opheldering gaan vragen bij het college, en heeft hiervoor een 4 tal vragen gesteld aan het college van Medemblik.

  1. Wie is opdrachtgever van het onderzoek en wie gaat het onderzoek uitvoeren? En wanneer worden de resultaten bekend?
  2. Wat gaat het kosten als de gemeente Medemblik de wegen binnen haar grenzen moet gaan onderhouden?
  3. Is de inzet van de gemeenten een bruidsschat, oftewel een flinke zak geld mee te krijgen bij overdracht van de wegen?
  4. Gaat elke gemeente haar eigen wegen onderhouden of richten we een nieuwe Gemeenschappelijke Regeling op?
  5. Wat gebeurt er met de vaarwegen? Gaan die, inclusief het baggeren, over naar het Hoogheemraadschap?

Siem Zeilemaker zegt tot slot tegen Medemblik Actueel: “Kortom, veel vragen die bijna allemaal over geld gaan. Ons geld!