20.1 C
Medemblik
20 mei 2020 19:13
Medemblik Actueel.

PWF: ‘Kinderen met beperking vallen meer en meer buiten de boot’

MEDEMBLIK – Onze samenleving wordt steeds complexer. Om bij de supermarkt vakken te kunnen vullen, moet je al met computers om kunnen gaan en een bewijs van goed gedrag hebben. Voor jeugdigen met een beperking is bijv. een OV chip kaart een behoorlijk ingewikkeld probleem.

Kinderen met een LVB (licht verstandelijke beperking) zijn vaak niet flexibel als gevolg van hun beperking. Ze zijn snel boos of voelen zich aangevallen. Echter, je kunt aan de buitenkant niet zien of er bijvoorbeeld autisme speelt of LVB. Het passend onderwijs waarbij zoveel mogelijk alle kinderen op de basisscholen blijven, kan deze groep niet aan, ze raken dus achterop. Het speciaal onderwijs kreunt inmiddels onder de vele crisisplaatsen. Vroeger was er een sociale werkplaats, of kleine aangepaste baantjes. Dat is in rap tempo afgenomen.

Maria Weeber zegt tegen Medemblik Actueel: ,,Dit sociale uitsluiten werkt afwijkend en crimineel gedrag in de hand. Pestgedrag treedt daardoor op in onze kernen. Terwijl deze jongeren net zo goed een zinvolle dagbesteding willen hebben. Contact willen. Als iemand dus wat anders doet dan anderen, oordeel niet gelijk maar steek een helpende hand uit.”

Mail uw ervaringen: maria.weeber@me.com

Reageren via facebook