REGIO – Donderdagavond 9 maart presenteert het Platform ‘West-Friesland’s Speaking’ een sprekersavond over LHBTI & gelijke rechten. Er is in Hoorn en West-Friesland nog veel te doen qua bewustwording en acceptatie van LHBTI (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender en Intersekse). Sprekers zijn Boris Dittrich van Human Right Watch en Corine van Dun van het Transgender Netwerk Nederland. Een aantal deskundige partijen – zoals het Roze Netwerk West-Friesland en de gemeente Hoorn – zullen een reactie geven op de beide lezingen. Ook zal er een kort interview te zien zijn met schrijver Pim Lammers. Hij schreef het kinderboek ‘Het lammetje dat een varken is’, waarin gender en identiteit voor kleuters bespreekbaar wordt gemaakt.
Citaat ‘Het lammetje dat een varken is’
‘In de wei grazen de schapen in hun mooie, witte trui. In de poel liggen de varkens. Ze rollen door de modder. Dan zit er opeens een lammetje in de modder. Dat vinden de schapen en de varkens maar raar. ‘Ik ben een varkentje,’ zegt het lam. Dat is toch gek? Of niet?
West-Friesland’s Speaking
Platform ‘West-Friesland’s Speaking’ bestaat – in een wisselende samenstelling – uit een aantal inwoners van Hoorn en West-Friesland die tijdens een lezing maatschappelijke thema’s extra aandacht of verdieping willen geven. Het kunnen ook onderwerpen zijn waar nuance noodzakelijk is, of er schroom is om het te bespreken. De sprekersavond over LHBTI & gelijke rechten is de eerste van een reeks van drie lezingen die dit jaar zullen worden georganiseerd. De organisatoren van deze editie van West-Friesland’s Speaking zijn Myrthe Koopman en Harold IJskes.
Datum: donderdag 9 maart
Tijdstip: 19.30 uur (zaal open 19.00 uur)
Locatie: Huis Verloren, Kerkplein 10, 1621 CW Hoorn
Aanmelden: https://www.facebook.com/WFsSpeaking/?fref=ts
Gratis toegang
Boris Dittrich was een van de eerste openlijk homoseksuele parlementsleden die zich toelegde op LHBTI-rechten (rechten voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgender en interseksuele mensen). In 1994 stelde hij voor het homohuwelijk in te voeren. Nederland werd op 1 april 2001 het eerste land dat het homohuwelijk invoerde. Sinds 2007 werkt Dittrich als Advocacy Director voor Human Right Watch, met speciale aandacht voor Rusland en Oost-Europa. Van 1989 tot 1994 was hij rechter bij de arrondissementsrechtbank in Alkmaar.
Corine van Dun is voorzitter van Transgender Netwerk Nederland. Transgenders in Nederland zijn regelmatig het slachtoffer van verbaal en fysiek geweld. Transgenders zijn mensen die geboren zijn in een lichaam dat niet past bij hoe ze zich voelen. Er zijn in Nederland naar schatting 390.000 transgenders, mannen en vrouwen die vaak al vanaf jonge leeftijd voelen dat hun lichaam niet bij hun past.