Medemblik Actueel.

IVN – Dieren opzetten, hoe doe je dat?

REGIO – Preparateur Jan van Hout laat zondag 5 februari zien hoe het proces van villen en prepareren van een klein dier in zijn werk gaat. Hij neemt verschillende soorten opgezette dieren mee om te vertellen wat de specifieke eisen zijn voor een mooi, natuurlijk ogend resultaat. Aanvang 14.00 uur bij IVN West-Friesland in het Streekbos Paviljoen. Een respectvolle demonstratie voor volwassenen en kinderen. Entree is gratis, maar een donatie in de bus is welkom.

Dieren opzetten is een karwei dat aan vele eisen en voorwaarden moet voldoen. De meeste in het wild voorkomende dieren mogen alleen door een vergunning houdende preparateur worden opgezet. Het vullen en modelleren van dode dieren is een zorgvuldige procedure. Er komt weinig tot geen bloed aan te pas. De gesteldheid van de inwendige organen kunnen soms veel over de doodsoorzaak vertellen. Door het conserveren worden ze langdurig houdbaar en krijgen zo ‘een tweede leven’.

Reageren via facebook