Medemblik Actueel.

Algemeen

Oproep: ‘Geef uw immaterieel erfgoed op’

MEDEMBLIK – Het Kenniscentrum Immaterieel Cultureel Erfgoed roept mensen op om hun immaterieel erfgoed aan te melden. Ineke Strouken, directeur vertelt: ‘Wij willen graag weten wat voor immaterieel erfgoed er in Medemblik allemaal is en door welke mensen dat immaterieel erfgoed gedragen wordt. Vandaar dat wij nu een oproep doen.’

Strouken: ‘Onder immaterieel erfgoed verstaan wij de tradities die wij van onze ouders en grootouders overnemen en op onze beurt weer doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen. Dat doen wij vaak onbewust. Je denkt er niet bij na, bijvoorbeeld wanneer je op kraambezoek een beschuit met muisjes geserveerd krijgt. Dat hoort er gewoon bij. Toch doen wij dat alleen in Nederland en kennen niet alle mensen die traditie. Een kenmerk van tradities is ook dat er een historisch verhaal over te vertellen is. Ik doe dat heel vaak in de pers: Waarom vieren wij Carnaval bijvoorbeeld? Waar komt het gebruik van vrijdag de dertiende of Valentijnsdag vandaan?

UNESCO Verdrag

In mei 2012 ondertekende Nederland het UNESCO Verdrag ter bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Op dat moment kwam er in Nederland een nieuwe tak van erfgoed bij. Monumenten, archiefstukken en museumvoorwerpen noemden wij allang erfgoed en de bescherming er van doen wij al enkele eeuwen. Nu nog de tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven.

Strouken: “Beschermen van immaterieel erfgoed is nog niet zo eenvoudig. Je kunt om een traditie geen hekje zetten, zodat er niets aan kan veranderen. Je kunt tradities ook niet opbergen in een museum of archief. Immaterieel erfgoed is immers ‘levend’ erfgoed, dat in de harten, hoofden en soms handen van mensen zit. De dragers moeten hun tradities zelf doorgeven aan de volgende generatie en die volgende generatie moet de tradities ook willen overnemen. Dat doen jongeren alleen als ze een traditie van betekenis vinden. En ze zullen het altijd aan passen aan hun eigen behoeften. Daarom is immaterieel erfgoed dynamisch erfgoed.’

Iedereen heeft immaterieel Erfgoed

Alle mensen hebben immaterieel erfgoed, alleen moet je er soms even over nadenken. Strouken: ‘Ik zelf vier bijvoorbeeld verjaardagen met kaarsjes op de taart, Sinterklaas, Kerstmis en Moederdag. Met Pasen help ik mijn neefjes en nichtjes om eieren te kleuren. Maar ik heb ook persoonlijk immaterieel erfgoed. Draadjesvlees bereiden op zondagochtend bijvoorbeeld. Dat deden mijn moeder en grootmoeder altijd. Of zuur vlees maken met Carnaval, een traditie van mijn vader. Als je even nadenkt dan heb je heel veel tradities. Ik roep iedereen op om ze met ons te delen.
Tradities aanmelden

Iedereen kan eenvoudig meedoen door zijn of haar traditie(s) te sturen naar info@immaterieelerfgoed.nl. Strouken: ‘Ik hoop dat heel veel mensen aan de oproep gehoor geven en dat wij een mooi overzicht krijgen van de rijkdom aan tradities in Nederland.

Meer informatie is te vinden op www.immaterieelerfgoed.nl.

Reageren via facebook