25.1 C
Medemblik
12 augustus 2020 23:54
Medemblik Actueel.

Reda A. hoort in hoger beroep 11 jaar cel tegen zich eisen.

MEDEMBLIK – Er moest nog al wat gebeuren voor het hoger beroep tegen Reda A. van start kon gaan. Drie getuigen uit Medemblik weigerden maandag te verschijnen voor het hof in Amsterdam waarna zij moesten worden opgehaald door de politie en tot het moment van verhoor zijn opgesloten in de cellen van het Paleis van Justitie.

De smoesjes die de drie getuigen aan de rechter vertelden liepen uiteen van ‘ja ik was aan het werk’ en tot ‘ik heb die oproep weggegooid. 1 getuige had een geldige smoes, zijn ouders zijn in de nacht van zondag op maandag thuis in de Bergenvaardershof overvallen.

Update: De bewuste getuigen heeft ons laten weten dat de overval op de woning niets van doen heeft met Reda S. De man zegt: ,,de man die ons overviel wilde enkel geld, maar dankzij mijn broer die thuis was is hij gevlucht.”

Lees ook: Medemblikker Reda A. moet 11 jaar de cel in als het aan het O.M ligt.

De woningovervallen vonden op brute wijze plaats. Zo werd bij beide overvallen gebruik gemaakt van een op een vuurwapen gelijkend voorwerp en een mes en werd er grof geweld gebruikt tegen de bewoners. Bij de woningoverval in Wieringerwerf werd tegen de 65-jarige bewoonster gezegd dat haar man dood was. Bij de overval op het café kwamen de verdachten gemaskerd binnen en gewapend met een (nep) vuurwapen. De mensen in het café werden op de grond gedwongen, er werden dreigende woorden geuit en werd het (nep) vuurwapen op het hoofd van een vrouw gezet en doorgeladen. “Onvoorstelbaar bruut, gewelddadig en volstrekt oninvoelbaar dat je je medemens op deze wijze kunt behandelen”, zo stelde de advocaat-generaal.”

Lees ook: Reda A. moet 8 jaar zitten wegens geweldadige overvallen

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot acht jaar cel na een eis van de officier van justitie van elf jaar. Het OM en de verdachte stelden hoger beroep in. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen de vrijspraak van de woningoverval in Medemblik op 27 januari 2014. De rechtbank sprak van dit feit vrij omdat de verklaringen van de aangever niet eenduidig zouden zijn en zijn verklaring niet zou worden ondersteund door ander bewijs.

Hiermee is de advocaat-generaal het niet eens. In haar visie is in het dossier voldoende wettig en overtuigend bewijs aanwezig om verdachte te veroordelen voor deze woningoverval.

Een langere celstraf dan de straf die de rechtbank heeft opgelegd is dan ook op zijn plaats, zo stelde de advocaat-generaal. “Woningovervallen hebben grote impact op de bewoners omdat zij niet op hun hoede zijn daar ze thuis in hun veilige omgeving, bij uitstek de plek waar je je veilig moet kunnen voelen, plaatsvinden. De ernst van deze reeks strafbare feiten, de gevolgen die deze feiten hebben voor hun slachtoffers en de impact op de samenleving als geheel maken dat alleen lange celstraffen hier aan recht doen.” De medeverdachten zijn respectievelijk tot vijf jaar cel (voor twee feiten) in eerste aanleg en tot drie jaar cel (voor één feit) in hoger beroep veroordeeld.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?