Burger weet niet waar hij aan toe is bij eigen bijdrage Wmo

PWF eist teruggave WMO-overschot aan inwoners Medemblik

MEDEMBLIK – Progressief West-Friesland wil dat het college van Medemblik het overschot van 200.000 euro niet gaat gebruiken om dure projecten te starten maar gewoon teruggeeft aan de inwoners van de gemeente Medemblik. Maria Weeber zegt tegen Medemblik Actueel, ,, Dit is geld van de burger en moet dus ook weer terug naar de burger.

Maar de gemeente wil het heel anders gaan doen, namelijk via 9 thema’s in de zorg waarop iedereen kan inschrijven om projectgeld binnen te halen. De thema’s zijn:

 1. Mantelzorgers
 2. Langer thuis wonen
 3. Ontwikkelen inwoners
 4. Vechtscheidingen
 5. GGZ-problemen
 6. Voortijdige schoolverlaters
 7. Jeugdzorg
 8. Onderwijs
 9. Wijkteams

Een duur team van adviseurs gaat het college adviseren wie geld krijgt toegewezen en wie niet.  PWF komt daarom met een veel betere oplossing zeggen zij, via een gratis lijstje met adviezen.

 1. Mantelzorgers: (dit zijn vrijwilligers, die bijv. een zieke ouder helpen. ) hebben een mantelzorgsteunpunt in Hoorn waar ze alle ondersteuning krijgen. Vraag mantelzorgers wat ze nodig hebben als je ze tegen komt bij de aanvraag van bijv. HH hulp ondersteuning voor hun ouders. DE KORTE KLAP.  Verlaag dan de eigen bijdrage van dit projectgeld. (een op de 5 aanvragen stopt met de zorg omdat de eigen bijdrage te hoog is)
 2. Jeugdzorg en onderwijs: Er komt nu een groot panel van schooldirecteuren, I.B., ers hulpverleners die dit gaan bepraten. DE KORTE KLAP: geef onderwijzers op de werkvloer een onderwijsassistent. Zij hebben het veel te druk
 3. voortijdige schoolverlaters: breng ze in kaart en volg ze; Elke middelbare school heeft hulpverlening in dienst. DE KORTE KLAP Stel de stichting Bemoeizorg aan die levert fantastisch werk in Enkhuizen!
 4. Vechtscheidingen: iedereen weet dat de relatietherapie uit de zorgpakkettenvergoeding zijn verdwenen in 2015. Logisch dat men dan als gevolg meer conflicten ziet komen.
 5. De huisartsen en POHGGZ zijn al jaren prima in staat GGZ problemen te behandelen. Daar hoeft geen project voor te komen.
 6. Zorg dat de betalingen aan hulpverlenende instellingen op tijd plaatsvinden, daar is de gemeente Medemblik veel te traag mee. Men kan geen geld aan nieuwe projecten besteden als de werkvloer niet betaald krijgt. Je kunt je geld maar een keer uitgeven.
 7. De laatste en belangrijkste: De kracht van de wijkteams: geef de wijkteams financiële armslag om te handelen hoe zij het nodig vinden. Zij moeten de eerste lijn versterken.

PWF wil daarom dan ook dat de gemeenteraadsleden zich gaan verdiepen in de adviezen van PWF en hun standpunt gaan hierzien.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.