Medemblik Actueel.

College ziet weinig in oproep voor gratis schoolfruit lagere scholen Medemblik

MEDEMBLIK – De Europese Unie heeft een programma waarin lagere scholen gratis schoolfruit uitdelen aan de leerlingen. Dit programma duurt 20 weken en tijdens deze 20 weken wordt er 3x per week fruit of groente aan kinderen gegeven.

Na afloop van deze 20 weken kunnen de scholen dan kiezen om door te gaan met een (betaald) abonnementsysteem, of te kiezen voor een oudermodel waarbij de ouders zelf groente of fruit meegeven naar school of met het uitdelen van fruit/groenten te stoppen. De scholen die al mee hebben gedaan aan deze actie kozen massaal (85%) voor het oudermodel.

Progressief West-Friesland heeft samen met PW2010 een motie ingediend tijdens de begrotings 2018 bespreking om het schoolfruit gratis te gaan aanbieden aan de latere scholen binnen de gemeente Medemblik.  De beide partijen zeggen dat fruit voor niet iedereen financieel haalbaar is en dat ouders hun kinderen meegeven wat in huis is.

Wethouder Joset Fit verklaarde in een reactie dat het een zeer sympathiek idee is maar vrijwel onuitvoerbaar vanwege de hoge kosten. Zonder subsidies of crowdfuningsacties gaat gratis schoolfruit zeker 80.000 euro per jaar kosten. Iets waarvoor het college niet kiest. 

De meerderheid van de partijen in de gemeenteraad zijn ook tegen deze motie, ook omdat dit niet iets is waar de gemeenteraad over kan beslissen maar een beslissing die ligt bij de schoolbesturen.

Reageren via facebook