Medemblik Actueel.

Medemblik

Uitbaggeren havens Medemblik kost 1.25 miljoen euro

MEDEMBLIK – De Stad Medemblik heeft eind jaren ’80 de havens overgenomen van Rijkswatersstaat inclusief een zak geld om de havens te kunnen onderhouden. De gemeente Medemblik is nu op een punt gekomen om voor eens en altijd een 2e erfenis die werd meegeleverd door Rijkswaterstaat op te ruimen, namelijk vervuild slib.

De gemeente Medemblik is er altijd vanuit gegaan dat deze baggerwerkzaanheden door Rijkswaterstaat zou worden gedaan, alleen blijken er wel diverse notities en correspondentie met RWS te zijn maar geen ondertekend contract waardoor Medemblik zelf de kosten van het baggeren moet ophoesten. Wel wordt op dit moment op bestuurlijk niveau overleg gepleegd met RWS over een oplossing. Sinds de overname in 1989 zijn de havens niet meer uitgebaggerd waardoor er diverse knelpunten in de havens aan het ontstaan zijn. 

Miljoenenproject

De totale kosten om de havens uit te baggeren loopt richting de 2 miljoen euro waarvan 720.000 euro voor het baggeren en 1.108.000 euro voor het saneren van de vervuilde slib. Wel heeft medemblik een subsidie ontvangen van 650.000 euro van het rijk.  De gemeente Medemblik wil het uitbaggeren niet langer uitstellen en er direct na het toeristenseizoen mee beginnen.

De gemeenteraad heeft het laatste woord over dit miljoenenproject maar wethouder Hans Tigges wijst op de noodzaak om de havens op de juiste diepte te houden en de vervuilde slib af te voeren.

Reageren via facebook