Cameratoezicht Rondom Weekend door diverse ernstige incidenten met lachgasverkopers

MEDEMBLIK – De burgemeester van Medemblik heeft na een bestuurlijke melding van de politie besloten dat er tijdens het Rondom Weekend in de periode van 13 t/m 16 september camera’s worden geplaatst op de hoek Nieuwstraat/Kaasmarkt en op het Gedempt Achterom.

De aanwezigheid van deze personen, heeft een dusdanige aantrekkingskracht op jongeren dat meerdere incidenten hebben plaatsgevonden en meldingen bij de politie zijn gedaan van overlast en ordeverstoring.

Maar ook op 30 mei 2019 moest de politie diverse keren in actie komen tijdens een evenement op de Kaasmarkt in Medemblik. Uit de melding van de politie komt naar voren dat er verschillende vechtpartijen, mishandelingen en openlijke geweldplegingen hebben plaatsgevonden waarbij zelfs de politiehond moest worden ingezet om de agenten werkruimte te geven.

Ook tijdens de kermis moest de politie diverse keren optreden op en rondom de Nieuwstraat, Kaasmarkt en Gedempt Achterom. Bij bijna alle incidenten was de aanleiding personen die betrokken waren rondom gebruik en verkoop van lachgas. Er was onder meer sprake van mishandelingen, waarbij meerdere personen letsel hebben opgelopen en het lastig vallen van personen door lachgasverkopers/gebruikers. Deze incidenten hebben invloed gehad op de openbare orde en veiligheid in Medemblik.

Verschillende verkopende partijen

Er zijn inmiddels drie à vier verschillende partijen die zich ophouden op en om de locaties in Medemblik waar het Rondom Weekend en de Harddraverijdag en harddraverijkermis worden gehouden. Deze partijen houden zich onder meer bezig met de verkoop van lachgas. Deze partijen willen hun territorium bewaken en uitbreiden en dit leidt tot incidenten tussen de partijen zelf, maar ook met bezoekers van evenementen/horeca in Medemblik.

Incident Lutjebroek

Op 9 september 2019 is een melding van de politie ontvangen. Uit de melding van 9 september 2019 blijkt dat er een vergeldingsactie op handen is die in Medemblik gaat plaatsvinden. Bij de op handen zijnde vergeldingsactie is een grote groep personen betrokken (in de melding van de politie wordt een aantal van 80 personen genoemd). Dit is een reactie op een incident dat tijdens de kermis in Lutjebroek heeft plaatsgevonden. Lachgasverkopers uit Medemblik zijn bij dit incident in Lutjebroek betrokken geweest.

Er worden twee 360 graden camera’s ingezet. Één camera wordt geplaatst op de hoek Nieuwstraat/Kaasmarkt te Medemblik en één camera wordt geplaatst op het Gedempt Achterom te Medemblik. Het cameratoezicht wordt ingezet:

  • op 13 september 2019
  • op 14 september 2019
  • op 15 september 2019
  • op 16 september 2019

[signoff]

Reageren via facebook