Celstraffen tot 9 jaar en tbs voor doden Michelle Koek

Andijk – De rechtbank in Alkmaar heeft vanmiddag celstraffen van 9 en 8 jaar opgelegd voor het doden van de 49-jarige transgender Michelle Koek uit Andijk op 28 april 2014. Michel S. (31) uit Hoorn kreeg naast 8 jaar cel ook tbs met dwangverpleging opgelegd. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar. Jawed H. kreeg 9 jaar celstraf. De rechtbank stelt in haar vonnis dat het slachtoffer ‘op buitengewoon brute en gruwelijke wijze om het leven is gebracht’. Justitie had celstraffen van 11 en 8 jaar geëist in deze zaak.

De 41-jarige Jawed H. uit Andijk had ruzie met het slachtoffer over de verkoop van de inboedel zijn kringloopwinkel in Andijk. H. vond dat Koek, die een kringloopwinkel had in Wervershoof, daar veel te weinig voor had betaald en wilde nog een bedrag van 5500 euro vangen. Hij schakelde de hulp in van zijn zwager Michel S.. Die kwam net uit een kliniek voor veelplegers.

Samen gingen de twee ’s avonds laat naar het huis van het slachtoffer. Daar ontstond ruzie. H. draaide een elektriciteitssnoer om de hals van Koek en trok dat hard aan. Volgens de rechtbank kan het slachtoffer daar al door om het leven zijn gekomen, omdat haar strottenhoofd was gebroken.

S. stak Koek daarna met een mes en schopte haar tegen het hoofd. Dat hij daarbij uit noodweer had gehandeld, zoals S. had aangevoerd, daar geloofde de rechtbank niets van. ,,Het slachtoffer was niet meer in staat om op te staan en een keukenmes te gaan halen”, stelt de rechtbank. Wat beide mannen hebben gedaan moet volgens de rechtbank ‘vreselijk geweest zijn voor het slachtoffer’.

De rechtbank spreekt over een ernstig geschokte rechtsorde en onherstelbaar leed en verlies voor de nabestaanden. Bewijs voor moord is er niet volgens de rechtbank, omdat er geen sprake was van een vooropgezet plan van beide mannen. H. wordt beschouwd als licht verminderd toerekeningsvatbaar.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.