Medemblik – Op de derde dinsdag van september, wanneer de Rijksbegroting wordt gepresenteerd, staan alle kranten vol met bedragen en grafieken. De algemene beschouwingen en begrotingsdeba!en zijn het hoogtepunt van het politieke jaar. Maar dichter bij huis kennen we geen Prinsjesdag. De behandeling van de begroting gebeurt achter de gesloten deuren van het gemeentehuis,zegt Joop Hofman auteur van de publicatiereeks over burgerparticipatie.
In dit stuk schrijft Hofman over het meepraten/schrijven door de burgerbevolking op het gebied van collectieve behoeften. Bij veel gemeenten worden wijkbudgetten al besteed door de bewoners zelf van deze wijken.
Medemblik 1 van de 14 gemeenten die meewerken aan de ‘burgerbegroting’
Medemblik is 1 van de 14 gemeenten in Nederland die hebben besloten om mee te doen aan de pilot ‘burgerbegroting’ in Nederland. Yildiz Jonkers, woordvoerster van de gemeente Medemblik zegt: “Het college van Medemblik hecht enorm aan leefbaarheid in de kernen. De burgerbegroting lijkt daar een bijdrage aan te kunnen leveren. Daarom pakt Harry Nederpelt, wethouder financiën, dit thema op en zijn wij een van de veertien gemeenten in Nederland die deelnemen aan de leerkring Burgerbegroting (aangejaagd door het ministerie van BZK). We zijn aan het bekijken wat er voor nodig is om tot een burgerbegroting te komen. De raad heeft nog geen standpunt ingenomen over de burgerbegroting.”
De verschillende varianten van een burgerbegroting
In de aanpak van een burgerbegroting moeten burgers met elkaar het gesprek aangaan en daadwerkelijke met budge!en kunnen schuiven. Er zijn drie modellen waarin burgers zeggenschap hebben over overheidsgeld: het model waarin burgers zelf de begroting inrichten (Porto Alegre), het model waarin burgers bestaande begrotingsopmaak beoordelen en bijstellen (Christchurch), het model waarin burgers binnen een gelimiteerd bedrag autonoom keuzes kunnen maken (Deventer). Binnen deze modellen kan gekozen worden voor lichte of zwaardere varianten, in
totaal vijf. In de lichtste bespreekt het stadsbestuur de begroting met burgers, in de zwaarste is er een vorm van burgerregie. Daarin maken burgers een uitgewerkt begrotingsvoorstel, voorzien van een gekwalificeerd advies aan het bestuur.
Reageer