19.3 C
Medemblik
7 augustus 2020 10:45
Medemblik Actueel.

OBS De Klaverwoid uit Twisk start de dag vandaag anders dan anders!

Twisk – Iedereen kwam anders op school vandaag, wat ons een inleiding van het jaarlijkse thema gaf als leerkrachten. Elk jaar werken de leerkrachten drie weken aan hetzelfde thema door de hele school heen. Uniek, bijzonder en een “samen” gevoel geeft dat. Dit jaar is dat: ‘Anders zijn’.

Wat maakt jou nu echt anders dan andere kinderen? Hoe kun je zien, horen, voelen en misschien ook wel ruiken dat iemand anders is dan jij? Als jij door de verandermachine zou mogen kruipen, hoe zou je er dan uitkomen? Anderen zijn jaloers op jou, omdat je ergens heel goed in bent. Maar wat vind jij er eigenlijk zèlf van? Hoe vind jij het als kinderen je plagen omdat ze je anders vinden? Hoe reageer jij als iemand een heel opvallend uiterlijk heeft? Blijf je staan en kijk je ernaar of kijk je juist weg? Iedere leerkracht in het basisonderwijs heeft dagelijks te maken met verschillen tussen kinderen. Verschillen in uiterlijk, begaafdheid, gezondheid, afkomst, thuissituatie of geloof, die tezamen maken dat elk kind weer anders is dan een ander.

Het komt regelmatig voor dat kinderen zichzelf zó anders vinden dan hun klasgenoten, broertjes of zusjes of buurtkinderen, dat zij dit als negatief ervaren. Of ze vallen zodanig op qua gedrag, capaciteiten of uiterlijk, dat ze ermee geplaagd worden of geen aansluiting vinden in de klas. Tijdens de themaweken willen wij dit op een andere manier met de kinderen gaan bekijken: Leuk = anders, anders= Leuk!

Lessenserie

‘Leuk = anders’ is een lessenserie die ontwikkeld is voor kinderen van 4 t/m 12 jaar in het basisonderwijs. In de overzichtelijke en aantrekkelijk vormgegeven lessen wordt aandacht besteed aan verschillende vormen van anders zijn die regelmatig voorkomen in deze leeftijdsgroep. Aan bod komen onder andere: angsten, een opvallend uiterlijk, hoogbegaafd zijn of juist moeite hebben met leren , een stoornis in het autistisch spectrum, ADHD, gescheiden ouders hebben, chronisch ziek zijn.

Verder gaan we in deze weken ook aan de gang met Kunst! Want Kunst is leuk, maar vaak ook wel anders dan wat we gewend zijn. We gaan met de hele school meedoen aan De Kunstweken, een bijzonder project beeldende vorming. Elke groep werkt in het thema van een kunstenaar. Elk kind gaat op eigen niveau een kunstwerk maken, een werk dat hen zelf verrast, voldoening geeft en trots oproept. En daarvoor gaat bij ons alles uit de kast. Echt uniek aan dit project is dat de kunstenaars allemaal ook een eigen museumpje op internet krijgen zodat IEDEREEN hun creatie kan zien! Met een paar muisklikken nodigen de kinderen (en hun ouders) zelf de gasten uit voor deze beveiligde digitale galerie. Voor de echte liefhebbers ontbreekt uiteraard de museumwinkel niet. Hier is de eigen kinderkunst vereeuwigd op allerlei leuke aandenkens te bestellen, zoals een mok, placemats, stickers en wenskaarten.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?