De Jumbo in Zwaagdijk-Oost

Zondagomzet supermarkten stijgt met ruim 20% in 2015

Regionieuws – De zondagomzet van de supermarkten is in 2015 gegroeid naar 1,41 miljard. Dit is een stijging van 21% ten opzichte van 2014. Ruim 2 op 3 huishoudens doen per jaar bijna 9 keer boodschappen op zondag. Vooral de jongeren (alleenstaanden en tweeverdieners) maken gebruik van de zondag opening. In alle regio’s groeit het zondagaandeel. De huishoudens in het Noorden en Oosten maken minder gebruik van de zondagopening dan die in de Randstad en het Zuiden.

Lager omzetaandeel van de vrijdag & zaterdag

Door de groei van de zondagomzet is het omzet aandeel van de vrijdag en zaterdag afgenomen (46% in 2012 en 42,6% in 2015). De vrijdag en zaterdag blijven echter nog wel de twee belangrijkste omzetdagen.

Stabilisatie omzetgroei januari 2016

De omzet van de Nederlandse supermarkten in januari is met 2,61 miljard stabiel gebleven (-0,1% t.o.v. januari 2015). De gemiddelde omzet per kassabon daalde met -1,9% naar 22,03 euro. Het aantal uitgegeven kassabonnen steeg echter met bijna 2%. De stabilisatie van de supermarktomzet in de eerste maand van 2016 wordt mede veroorzaakt door een verschuiving van de oud & nieuw omzet. Wordt de verschuiving van deze oud & nieuw omzet buiten beschouwing gelaten, dan is de omzet in januari licht gestegen met 0.6%.

In de gemeente Medemblik zijn de vestigingen van Deen op zondags geopend even als de Aldi in Medemblik en de Jumbo en Aldi in Zwaagdijk-Oost en in Nibbixwoud is de Albert Heijn elke zondag geopend, en in Wervershoof is de Dekamarkt elke zondag geopend.  De Lidl en de Dekamarkt in Andijk zijn elke zondag gesloten.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.