MEDEMBLIK – In het Bakkerijmuseum Medemblik hoort de geur van versgebakken tulbanden bij de kerstperiode. Deze feestelijke lekkernij wordt dagelijks met liefde bereid, maar waar komt de tulband eigenlijk vandaan?
De naam tulband verwijst naar het oosterse hoofddeksel, dat zijn oorsprong vindt in Perzië en Turkije. De kenmerkende ronde vorm met een gat in het midden werd al in het Romeinse Rijk gebruikt, vermoedelijk voor het maken van gelei of pudding. In de 16e eeuw verschijnt de tulband in Franse recepten, vaak in verband met het Driekoningenfeest. Dit feest, dat verwijst naar de drie wijzen uit het Oosten, legt een symbolische link met de oosterse vorm van de lekkernij.
In Nederland werd de tulband al vroeg een geliefde kersttraditie, vooral doordat Driekoningen in protestantse tijden minder uitbundig werd gevierd.
De collectie van het Bakkerijmuseum Medemblik bevat prachtige, oude tulbandvormen die dateren uit de 17e en 18e eeuw. Deze werden oorspronkelijk gemaakt van steen en later van metaal.
Hoewel de tulband een rijke historie kent, maken we in het Bakkerijmuseum Medemblik gebruik van een klassiek recept dat stamt uit de jaren dertig. Met dit ‘warme beslag’ – waarbij de eieren langdurig worden geklopt – krijgen de tulbanden hun heerlijke luchtige structuur. Bezoek de Bakkerijmuseum deze kerst, proef de nostalgische smaak en ontdek een stukje traditie in een modern jasje, inclusief het herkenbare topje bovenop!
Meer informatie:
info@deoudebakkerij.nl
0227 54 50 14
www.deoudebakkerij.nl