Als ondernemer wil je dat de processen binnen je bedrijf zo goed mogelijk verlopen. Helaas kan er iets voorvallen waardoor er schade aan de inventaris ontstaat. Hierdoor komt de bedrijfsvoering mogelijk (gedeeltelijk) stil te liggen. Met een inventarisverzekering kun jij je indekken tegen schade aan de inventaris van je bedrijf. Is de inventaris van je bedrijf momenteel nog niet verzekerd, maar overweeg je om dit alsnog te doen? Lees dan vooral verder. In deze tekst zetten wij namelijk de belangrijkste punten op een rijtje om op te letten bij een inventarisverzekering afsluiten.
1. Dekking
Wie op zoek gaat naar een inventarisverzekering zakelijk ontdekt al snel dat hij hiervoor bij een groot aantal verzekeraars terecht kan. Bij de meeste verzekeraars ben je verzekerd voor schade aan spullen die niet voor verkoop bestemd zijn, zoals computers, kasten, elektrische apparaten en ga zo maar door. Een verzekeraar keert vaak geld uit als deze schade het gevolg is van inbraak, diefstal, vandalisme, water dat via de begane grond of de kelder binnenkomt en aanrijding van het gebouw.
Sommige ondernemers denken dat iedere inventarisverzekering hetzelfde is, waardoor zij deze afsluiten bij de eerste beste verzekeraar die ze tegenkomen. Verstandig is dit niet, want er kan behoorlijk veel verschil zitten in de dekking van een inventarisverzekering. Kijk daarom eerst goed waar je precies voor verzekerd bent. Let bovendien op de zaken die juist niet binnen de dekking vallen. Zo voorkom je dat je bij schade voor verrassingen komt te staan.
2. Goederen
Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over een inventarisverzekering. Zo denken veel ondernemers bijvoorbeeld dat ook hun voorraad binnen de dekking van deze verzekering valt. Helaas is dit niet het geval, want het gaat echt alleen om spullen die niet voor verkoop bedoeld zijn. Omdat de voorraad van je bedrijf vaak veel geld waard is, kunnen wij ons goed voorstellen dat je dit ook wilt verzekeren. Gelukkig kan dit, want de meeste verzekeraars bieden ook een voorraadverzekering aan. Deze verzekering staat ook wel beken als goederenverzekering. Sluit je deze zakelijke verzekering af? Dan ben je verzekerd voor schade aan en diefstal van spullen die in je bedrijfspand liggen en voor verkoop bestemd zijn.
3. Kosten
De meeste ondernemers die een inventarisverzekering af willen sluiten, letten vooral op de kosten. Logisch, want je wilt niet onnodig veel betalen voor zakelijke verzekeringen. We kunnen je alleen niet precies vertellen hoeveel een inventarisverzekering kost. Dit komt doordat de kosten afhankelijk zijn van een aantal factoren. Zo kijkt een verzekeraar bijvoorbeeld naar het adres, de bouwkundige staat van het pand waarin de inventaris staat, de branche waarin je actief bent en de verzekerde nieuwwaarde. Wie een nauwkeurige inschatting van de kosten wil krijgen, kan op de site van een verzekeraar vaak de premie berekenen.
4. Voorwaarden
Het is niet verkeerd om naar de prijs te kijken als je een inventarisverzekering af wilt sluiten, maar laat je hier niet te veel door leiden. Een goedkope inventarisverzekering lijkt op het eerste gezicht misschien aantrekkelijk, maar is dat lang niet altijd. Helaas ontdekken veel ondernemers dit pas als zij een claim indienen bij schade aan de inventaris. Wil je voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan? Lees de voorwaarden dan goed door voordat je een inventarisverzekering afsluit. Je weet zo precies wat er wel en niet binnen de dekking van deze verzekering valt.
Reageer