13.4 C
Medemblik
27 mei 2020 23:38
Medemblik Actueel.

Drechterland wil dementievriendelijke gemeente worden

DRECHTERLAND – Weet u wat dementie is, hoe u iemand met dementie herkent en diegene kunt helpen? Dementie wordt steeds zichtbaarder, het aantal dementerenden stijgt omdat we steeds ouder worden.

De gemeente Drechterland sluit daarom aan bij de landelijke campagne Samen Dementievriendelijk. Mensen die aan dementie lijden, lopen soms tegen onbegrip aan. Bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen of in het verkeer.

Het doel van de campagne Samen Dementievriendelijk is:

• dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de samenleving;

• er meer kennis van dementie is, bijvoorbeeld door het aanbieden van trainingen.

Zo ontstaat een samenleving waarin iedereen dementie accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek bezoeken.

Wat gaat de gemeente doen?
Burgemeester Michiel Pijl: “Nadat de gemeenteraad een motie aannam om dementie op de agenda te zetten, zijn we aan de slag gegaan. We gaan eerst met inwoners in gesprek via een online vragenlijst om te weten hoeveel mensen op dit moment van dementie afweten.” Deze vragenlijst komt binnenkort op www.drechterland.nl en op de facebookpagina van de gemeente.

“Daarnaast wijzen we inwoners op de training ‘omgaan met dementie’. Deze training duurt 20 minuten en kun je online volgen via www.samendementievriendelijk.nl. “We willen ook verder in gesprek met inwoners over dementie. Hiervoor organiseren we dit jaar themabijeenkomsten.”

Reageren via facebook