HOORN – De openingstijden van het Westfries Museum in Hoorn zijn verruimd. Vanaf 3 augustus zijn bezoekers van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur welkom in het museum over de Gouden Eeuw. Op zaterdag en zondag zijn de poorten geopend van 12.30 tot 17.00 uur (maandag is het museum gesloten). Zo kunnen nog meer mensen veilig genieten van de 25 kamers vol kunstschatten, maar ook van de tijdelijke tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ én van de VR-voorstelling Batavia 1627. Online reserveren voor museumbezoek is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden om teleurstelling te voorkomen. Reserveren online of telefonisch voor de VR-voorstelling is op dit moment niet mogelijk. Het museum werkt met tijdssloten: www.wfm.nl/reserveren.
In het Westfries Museum wandel je door de geschiedenis van Hoorn, Westfriesland en Nederland. In het begin van de 17e eeuw schreef West-Friesland immers mee aan de wereldgeschiedenis als één van de machtigste regio’s van Holland. De regio werd rijk door de handel met bijna de hele wereld. Dat verleden is nog altijd goed zichtbaar in de VOC-steden Hoorn en Enkhuizen, maar liet ook op veel andere plekken in de wereld zijn sporen na. Ten goede en ten kwade.
Van zeeslag tot ontdekkingsreizen
Het Westfries Museum vertelt het verhaal van die boeiende en enerverende periode uit de geschiedenis. Van de zeeslag op de Zuiderzee waarmee de Westfriese Gouden Eeuw begon, tot de ontdekking van Kaap Hoorn tijdens een epische ontdekkingsreis. Van de in Hoorn begonnen tulpenmanie tot het leven van de tot slaaf gemaakte, zwarte huisbediende Tabo Jansz en de massamoord op de Banda-eilanden onder leiding van Jan Pietersz Coen. De geschiedenis van West-Friesland is ook een venster op de wereldgeschiedenis.
25 kamers vol kunstschatten
Het monumentale museumgebouw van het Westfries Museum uit 1632 heeft 25 schatkamers, ieder met een eigen thema en sfeer. Neem bijvoorbeeld de Schutterijzaal met zijn unieke schutterstukken – rond 1650 geschilderd door de Rembrandt van Hoorn: Jan Albertsz Rotius. Het museum organiseert ook wisselende tentoonstellingen, waarin het heden aan het verleden gespiegeld wordt en waarin de actualiteit nooit ver weg is. Zo valt momenteel ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ te bewonderen. Daarin zijn monumentale behangsels uit de 17e en 18e eeuw te zien, maar ook hedendaags werk van het kunstenaarsduo Snijder&CO dat het ambacht van behangschilderen nieuw leven inblaast.
Via VR de 17e eeuw in
Jong en oud stappen zo de geschiedenis in bij het museum. Met de virtual reality-voorstelling VR Batavia 1627 staat men bijvoorbeeld via de VR-bril opeens midden in deze wereldstad in Azië in het jaar 1627. Bezoek de haven, het VOC-kasteel en de levendige markt: dichterbij was de geschiedenis nog nooit. De VR-voorstellingen vinden plaats om 13.30, 14.30 en 15.30 uur en kunnen alleen geboekt worden bij de balie in het museum zelf in combinatie met een ticket voor museumbezoek. (De voorstellingen kosten € 2,50 als surplus op het ticket. Jeugd tot en met 18 jaar heeft gratis entree in het museum dus betaalt voor de VR alleen € 2,50.) Bij de balie zijn ook gratis papieren speurtochten en de Mysterie Museum-tour verkrijgbaar waarmee alle mysteries in het museum ontdekt kunnen worden: van roofkunst tot nepnieuws in de 17e eeuw. Deze audiotour zit vol verhalen, opdrachten en leuke weetjes over interessante museumvoorwerpen voor kinderen vanaf 6 jaar en hun ouders/begeleiders.
Foto: Benno Ellerbroek