Florisdag en drie beroemde Hollandse koeken

MEDEMBLIK – Aanstaand weekend is het Pinksteren en traditiegetrouw is er dan Florisdag in het Bakkerijmuseum van Medemblik. Alle vrijwilligers zijn in klederdracht en er wordend diverse ouderwetse klusjes gedaan, van sokken stoppen tot netten boeten.  Maar het verhaal heeft ook een middeleeuwse kwinkslag. Floris de Vijfde heeft nadrukkelijk zijn stempel op Medemblik gezet en daarom maken we speciale Floriskoeken. Die mogen de kinderen ook versieren en uiteraard ook opeten.

Florisdag met koek

Daarnaast starten de themaweken over de drie beroemde Hollandse koeken. Want waar de stroopwafel het meest bekende koekje in het buitenland is, is er is geen lekkernij zo typisch Hollands als een gevulde koek. De stroopwafel is eigenlijk vrij recent en beperkt tot de streek rondom Gouda. Ook de derde kandidaat, het speculaas, is niet alleen Typisch Hollands, je vindt het ook in Duitsland en België.

We starten met de Stroopwafel. In het museum zijn wafelijzers van meer dan 400 jaar oud waarmee vroeger vooral thuis boven de haard wafels werden gebakken. Sommige ijzers passen zelfs  precies in het fornuis. In het Groningen kom je de Kniepertjes tegen, in de zuidelijke Nederlanden waren het de Brugse wafels, maar eigenlijk kende elke streek wel wafel. Waarom juist de veel recentere Goudse stroopwafels de opmars naar universele bekendheid heeft gemaakt is toch vooral een kwestie van handige marketing…

U zult veel ontdekken van de bijzondere geschiedenis van onze alledaagse koekjes.

Reageren via facebook