HOLLANDS KROON – Kort geleden is er in de gemeente een botsing geweest tussen een zeldzame vogel (een lammergier) en een windmolen. Deze botsing had helaas een trieste afloop. Dit kreeg de nodige media-aandacht. Daardoor kreeg Hollands Kroon veel vragen over wat wij doen aan vogelbescherming. En waarom de in het nieuws genoemde opties, zoals een alarmsysteem, niet worden gebruikt op de windmolens in Hollands Kroon.
Lees ook: Lammergier gedood door windmolen Wieringermeer
Bij plannen voor windmolens wordt altijd goed naar de omgeving gekeken
Hierbij wordt gekeken naar de invloed van windmolens op planten en bloemen. Er is speciale aandacht voor de invloed van windmolens op vogels en vleermuizen. Samen met milieuorganisaties kijkt Hollands Kroon onder andere naar de soorten vogels in een gebied en de vliegroutes. Op basis hiervan worden er afspraken gemaakt over welke maatregelen er genomen moeten worden om zo de invloed op de omgeving zo klein mogelijk te houden.
In de winter staat een aantal de windmolens bij zonsopgang en zonsondergang stil in Hollands Kroon
Samen met milieuorganisaties is gekeken welke molens mogelijk in de vliegroutes staan. Deze molens worden om die reden (tijdelijk) stilgezet zodat de vogels veilig kunnen overvliegen. Ook op andere momenten worden er molens stilgezet. Bijvoorbeeld als er grote zwermen vogels overvliegen. Dit doen de eigenaren van de windmolens op basis van radars. Op deze manier probeert Hollands Kroon zo veel mogelijk rekening te houden met de vogels.
Lees ook: Dood zeldzame Lammergier had voorkomen kunnen worden zeggen expert
Hoe zit het dan met een vogel alarmsysteem waar in de media over geschreven wordt?
Deze systemen zijn helaas (nog) niet goed genoeg ontwikkeld om vogels tegen windmolens te beschermen. Zelfs als zo’n systeem wordt gebruikt, wordt dit door hoge investeringskosten maar op een paar molens gedaan en dus niet op alle windmolens in een windpark.
Is het verven van de wieken een oplossing?
Op dit moment is er (nog) geen bewijs dat het verven van de punten van de wieken helpt bij het voorkomen van vogelsterfte. In Noorwegen is er een windpark wat hiermee aan het testen is. In de Eemshaven in Groningen wordt binnenkort een tweede test gestart. Onderzoek moet uitwijzen of dit voorkomt dat vogels tegen de molens vliegen en of dit voor elke vogelsoort hetzelfde resultaat heeft.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u het artikel van de Nederlands WindEnergie Associatie lezen. Dit artikel is een reactie op een aantal nieuwsartikelen over windenergie en natuur.
Foto boven: Angèle getoond door Hans Pohlman die de overleden vogel is komen ophalen.