INGEZONDEN MEDEDELING – Een stoofpotje is niet alleen voor de koude en gure dagen in het jaar, maar kan ook in het voorjaar of najaar gegeten worden. Dit kan door middel van verschillende variaties van het stoofpotje te maken. Alleen je hebt wel verschillende producten nodig om een stoofpotje op tafel te zetten. Daarom is in deze blog te lezen wat voor keukenbenodigdheden je nodig hebt om een heerlijk stoofpotje op tafel te zetten. Ook is te lezen welke pannen het beste zijn voor een stoofpotje, welk stoofvlees zorgt voor de meest volle smaak en als laatste welke smaken een ware oppepper zijn bij het stoofvlees.
Keukenbenodigdheden
Het stoofvlees moet lang door kunnen sudderen, want hoe langer het kan sudderen hoe lekkerder het wordt. Daarom is een goede pan hebben erg belangrijk, omdat het lang warm moet blijven en goed tegen hitte moet kunnen. Le Creuset pannen zijn pannen die heel erg vaak worden gebruikt voor dit soort maaltijden. Dit komt doordat de pan van gietijzer is gemaakt, wat betekent dat de warmte heel gelijkmatig wordt verdeeld. Let wel op, want de handvaten van de pan worden even warm als de gehele pan dus ovenwanten zijn hier wel essentieel. Verder is kan de pan ook alle warmtebronnen, dus ook inductie en het kan zelfs in de oven. De keukenbenodigdheden die je verder nodig hebt is een mes om alle ingrediënten te snijden, een snijplank om erop te snijden en een pollepel om de ingrediënten te roeren. Al deze basics heeft haast wel iedereen in huis, waardoor je alleen nog maar een pan nodig hebt om het in te maken. Die zou je nog kunnen lenen van buren, familieleden, vrienden of collega’s waardoor je het stoofpotje gemakkelijk kunt maken.
Beste pannen voor stoofpotje
Voordat je een pan gaat aanschaffen is het verstandig om eerst te bepalen waar je de pan op gaat zetten om te koken. Doordat je verschillende kookbronnen hebt is het belangrijk om te bepalen waar je op wilt koken, zodat je niet de onjuiste pan aangeschaft. Ook het soort materiaal dat je wilt is belangrijk om van te voren te bepalen, zodat je gerichter op zoek kunt naar de juiste pan. Er zijn verschillende merken zoals Le Creuset, BK Bourgogne en Kustaa. Le Creuset kent haast iedereen wel, het is een zeer bekend merk. Deze pannen zijn zeer geschikt als braadpannen, doordat het een goede kwaliteit heeft. Doordat deze pan van geëmailleerd gietijzer is gemaakt is het een ontzettend sterke pan die je dagelijks kunt gebruiken. BK Bourgogne pannen zijn van gietijzer gemaakt, waardoor het een kwalitatieve zeer goede braadpan is. Deze pan is ook vaatwasserbestendig, wat scheelt voor de afwas. BK Bourgogne pannen zijn geschikt voor verschillende warmtebronnen net zoals Le Creuset. Kustaa braadpan is een niet al te dure braadpan wat geschikt is als je voor niet al te veel geld wilt uitgeven. Deze pan kan op verschillende kookbronnen, waaronder je ook de pan kunt gebruiken voor inductie en in de oven. Ook kun je deze pan gebruiken om te frituren, zo kun je met oud en nieuw je eigen oliebollen maken. Kustaa gietijzeren braadpan heeft een emaille antiaanbaklaag, waardoor het eten niet snel aanbrandt en het voedsel kleeft er niet snel aan.
Beste vlees voor stoofpot
Een stoofpot kan soms erg lastig zijn om te maken. Door een goede voorbereiding te hebben dan scheelt het al een hoop. Net zoals hoe het oude spreekwoord zegt een goede voorbereiding is het halve werk. Het is belangrijk om ook goed vlees te hebben, omdat het stoofpotje uiteindelijk draait om het vlees. Iers rundvlees is een hele goede en bewuste keuze. Die koeien hebben namelijk een echt goed leven gehad. Doordat ze veel buiten staan te grazen in de weide kan het vlees goed dooraderd worden met vet. En dit is precies wat je nodig hebt. Heerlijk stuk mals vlees met vet, want dat levert een formidabele smaak op. Dit soort rundvlees is te vinden in veel supermarkten, maar je kan natuurlijk ook naar de slager gaan bij jou in de buurt. De lekkerste vier stukken voor stoofvlees zijn runderriblap, hacheevlees, sukadelap en magere runderlappen. De runderriblap komt uit de hals van de rund. Dit stuk heeft een wat grovere draadjes structuur, waardoor het vaak in stukken wordt gesneden voor de mooie vetmarmering. Door de vetmarmering krijgt het vlees een volle intense smaak wat je wilt in jouw stoofpot. Hacheevlees komt uit de borst gedeelte van de rund. Dit stuk is een stuk magerder vlees dan de riblappen. Maar het vet zorgt eigenlijk voor de iets wat lekkerder smaak. Alleen mocht je juist minder vet willen dan is hacheevlees de uitkomst. Sukadelap komt uit de schouder van rund. Dit heeft een fijne structuur. Sukadelap is te herkennen aan een zeen in het midden. Doordat stukje vet krijgt je stoofpot een volle smaak. Verder is de sukadelap een mooi stuk vlees om in geheel te stoven, doordat het heerlijk mals is en dan uit elkaar scheurt bijna. De magere runderlappen is het minder gemarmerde broertje van de riblap en sukadelap. Dit stuk vlees komt uit de voorste delen van de rund. Door de magerdere stuk vlees is het iets minder vettig je stoofvlees mocht je dat willen.
Smaak oppeppers voor de stoofpot
Door veel groentes te gebruiken krijgt het een heerlijke smaak. Door ui, knoflook, wortel of prij te gebruiken zit er groente is en komt er lekkere smaak bij kijken. De kruiden die je kunt gebruiken zijn rozemarijn, tijm of oregano, waardoor het een heerlijke smaak krijgt. Voor een wat spannendere smaak kun je salie, mosterd, paprika en cayennepeper gebruiken. Door het met vocht af te blussen zoals bouillon, wijn of bier krijgt het een volle smaak. Maar je kunt ook een twist geven aan het vocht door kokosmelk of sinaasappelsap te gebruiken. Alleen harde kruiden kun je ook gebruiken, hierbij kun je denken aan: laurierbladen, kruidnagels, een kaneelstokje, citroengras of steranijs. Vroeger werd er nog een zuurtje toegevoegd om het vlees een stuk malser te maken. Alleen het ierse rundvlees is al erg mals, waardoor het niet nodig is. Maar je kunt het altijd toepassen zoals een scheutje balsamico, limoen of citroensap. Hierdoor krijgt het een extra oppepper in het stoofvlees. Doordat je verschillende soorten kruiden kunt gebruiken is het stoofpotje een erg variatie volle recept, wat je helemaal zelf kunt bepalen.