wandelen

‘Je schrikt altijd als je van dit soort dingen hoort’, schokkend dat dit al gebeurt’

MEDEMBLIK – De politiek in Medemblik reageert geschrokken en verbaast over de plannen van de provincie Noord-Holland om met o.a. plastic vervuild bouw- en sloopafval te gaan gebruiken om wandel- en fietspaden in Noord-Holland te gaan verhogen. Zo zegt Luiten Plekker van GemeenteBelangen tegen de redactie: ‘Je schrikt altijd als je dit soort dingen hoort’, aldus fractievoorzitter Luiten Plekker van GemeenteBelangen. ‘Dit soort materiaal hoort niet in de buurt van wandel-en fietspaden. Er bestaat overigens ook gewoon schoon slooppuin, maar dat is wat duurder. Het kan geregeld worden door de eisen aan gerecycled puin voor gebruik in natuurgebieden aan te scherpen. Dat kan door extra bepalingen in een certificaat.’ Het gebruik van vervuild sloopafval om paden te verharden mag dus niet toegestaan worden volgens GemeenteBelangen.

Lees ook: Provincie wil paden verharden met vervuild bouw- en sloopafval

Maar ook Claudia Selders die namens het CDA in Medemblik reageert zegt; “Schokkend dat dit al gebeurt. Op de lange termijn is dit een slechte keuze, ook al gaat het maar om 1% vervuiling. Voor je het weet verwerken de vogels het in hun nesten en komt het dus ook in hun magen. Dat het via het grondwater in ons drinkwater kan komen is natuurlijk een risico dat je helemaal niet wilt nemen. Als dit met name gedaan wordt om kosten te besparen dan zou ik kiezen voor minder luxe wandelpaden. We roepen elke natuurorganisatie en met name het Recreatieschap op om verstandigere keuzes te maken!

Maar ook Siem Zeilemaker van Progressief West-Friesland is duidelijk in zijn mening: “Alles draait, zoals altijd, om geld. En “afval bestaat niet” meer. Alles is een grondstof, jaja! En als je zo denkt, dan kan je als provincie, PWN, Staatsbosbeheer of wie dan ook, rustig van alles gebruiken in dijken, onder wegen en nu zelfs in paden in natuurgebieden. In dit recycleafval komt van alles voor, zoals schroeven, elektrodraad, pluggen, rubber etc. Van ons wordt verwacht dat we zorgen dat er zo weinig mogelijk plastic in de natuur terechtkomt…? Regelmatig zien we films en foto’s die aantonen dat met name plastic een ramp is voor de natuur en wellicht uiteindelijk ook voor de mens, want de microdeeltjes heeft u ook al in uw lijf. Onder andere de VU doet hier al jaren onderzoek naar. Het zou een schandaal zijn als (Semi)overheidsbedrijven dit afval alleen vanwege financiële redenen in de natuur zou droppen.

Wij hebben ook de overige partijen in de gemeenteraad van Medemblik om een reactie gevraagd maar daar hebben wij (nog) niets van ontvangen.

Reageren via facebook