PWF boos over norm bijzondere bijstand te verlagen: “Een asociaal voorstel van de wethouder”

MEDEMBLIK – Geheel onverwacht kreeg de gemeenteraad ruim een week geleden van wethouder Dirk Kuipers te horen dat er wederom een gapend gat bij de Wmo was ontstaan. Een gat dat grotendeels is veroorzaakt door het overhevelen van taken van het Rijk naar de gemeenten.

Pieter Koning (PWF) zegt tegen de redactie: “Daarmee hebben ze een bezuiniging doorgevoerd, waardoor de gemeentes in de problemen zijn gekomen. Dat is echter al jaren zo. Er komen nu problemen aan het licht die allang opgelost hadden moeten worden. En dat gaan we dan oplossen door de norm voor de bijzondere bijstand te verlagen naar 100%. Hierdoor komen er mensen, nog meer, in de problemen en mogelijk in de schuldsanering. Een asociaal voorstel van de wethouder aan de gemeenteraad. Deze beslissing zou een besparing van 80.000 euro opleveren. Een wethouder minder zou deze besparing ook opleveren en dan kunnen ze het werk weer doen, met net zoveel wethouders als in het verleden.

We mogen concluderen dat de wethouder zijn zaakjes niet op orde heeft. Er zijn enorme wachtlijsten voor de WMO. Het tekort neemt elk kwartaal toe en hij neemt de gemeenteraad niet mee in alles wat er speelt. Alleen dat het de schuld is van het rijk, heeft hij meerdere malen aangegeven. In het raadsvoorstel “financieel in balans” doet de wethouder een aantal voorstellen.

Deze voorstellen moeten worden uitgevoerd door een projectleider en een projectondersteuner die in 2021, 250.000 euro zou kosten! Deze projectleider is wat PWF betreft niet de oplossing. Er moet wat gebeuren, dat klopt, alleen in de gekozen oplossingen van het college kan PWF zich niet vinden.”

Reageren via facebook